Een tekening maken met een zacht of hard potlood?

Hou je ervan om te knutselen met schaar en papier? Of haal je liever de echte Merho of Jef Nys in jezelf naar boven? Eén ding is zeker: bij elke tekenstijl hoort een specifiek potlood. Wanneer je het best een zacht, middelmatig of hard potlood gebruikt, kom je hier te weten.

 

Verhouding tussen klei of grafiet

 

Een potlood bestaat uit een tekenstift van grafiet en klei – en dus geen lood – waarrond een houten omhulsel zit. De hardheid van een potlood wordt bepaald door de verhouding klei en grafiet. Hoe meer klei een potlood bevat, hoe harder het potlood.

Maar hoe merk je wat een hard en zacht potlood is? Heel eenvoudig. De meeste potloden bevatten een code – een letter en een cijfer – die verwijst naar de hardheid ervan. H staat voor hard en B voor zacht. De cijfercode geeft de gradatie aan en loopt van 9H tot en met 9B. Een HB-potlood is een standaard kantoorpotlood dat tussen hard en zacht ligt. Tekenaars gebruiken verschillende potloden om contrast in hun tekeningen te krijgen.

Naast de H- en B-codes is er ook een F-code die de hardheid van een potlood aantoont. F staat voor schrift en werd vroeger aanbevolen om netjes te schrijven.

 

Heel nauwkeurig tekenen met een hard potlood

 

Harde potloden gaan van 1H tot en met 9H, waarvan laatstgenoemde het hardste potlood is. Ze zijn uitermate geschikt voor ontwerpers, architecten en technisch tekenaars, omdat je er heel nauwkeurig mee kunt tekenen. Een hard potlood krast in papier en is ook moeilijk uit te gommen.

 

De veelzijdigheid van een zacht grafietpotlood

 

Ook zachte potloden gaan van 1B tot en met 9B. Het hoogste cijfer is het zachtst en tekent het donkerst, aangezien er veel grafiet in werd verwerkt. Met deze potloden kun je veelzijdiger te werk gaan. Maak je graag schetsen met verschillende schaduwaccenten? Dan zijn deze potloden het meest geschikt. Hou er wel rekening mee dat de punt snel stomp wordt, waardoor je je potlood af en toe moet scherpen.

Een zacht potlood met veel grafiet is kwetsbaar en breekt makkelijk. Bescherm je potloden door ze in een pennenzak of -doos te bewaren.