Zelf kaarsen maken: instant sfeer en gezelligheid
Zomer, winter, lente of herfst, kaarsen brengen het hele jaar door een gezellige gloed in je huis, tuin, op je terras of je balkon. Wat als we je zouden zeggen dat je deze sfeermakers heel eenvoudig zelf maakt? Hoe je dat doet en wat je allemaal nodig hebt, ontdek je in de stappenplannen hieronder. Het eerste stappenplan legt uit hoe je zelf kaarsen giet in een kopje, glas of bokaal. Het tweede plan gaat een stapje verder en toont hoe je zelf een kleurverloop toevoegt aan je kaarsen. Lees snel verder en maak zelf de mooiste kaarsen.
1. Kaarsen maken in een kopje, glas of bokaal
Kaarsvet gieten in oude kopjes, een glas of bokaal is de makkelijkste manier om zelf kaarsen maken. Hiervoor kan je kaarsengel of waspastilles gebruiken, maar oude kaarsstompjes werken even goed. Een gouden tip: bewaar je oude kaarsen en geef ze een tweede leven door er een gloednieuwe kaars van te maken.
Benodigdheden:
- Een oud kopje, een mooi glas of een bokaal
- Oude kaarsen, kaarsengel of waspastilles
- Knutselhoutjes
- Plakband of lijm
- Lonten: kant-en-klaar of een hele klos
- Een kookpot
- Een metalen schaal of kom die in je kookpot past
Tip: kaarsengel en waspastilles zijn transparant en dus kleurloos. Wil je graag een leuk kleurtje geven aan je kaars, voeg dan enkele druppels kleurpigment toe.
Stappenplan:
- Stap 1:
Smelt de stukjes oude kaarsen, kaarsengel of pastilles au bain-marie. In het geval van oude kaarsen: vis de lonten eruit wanneer je de stukjes kaars smelt.
- Stap 2:
Knip een stuk lont af van de klos en maak de lont met plakband of lijm vast op de bodem van je kopje, glas of bokaal.
- Stap 3:
Plaats een knutselhoutje bovenop je kopje, glas of bokaal en draai het resterende stuk lont eromheen. Dit zorgt ervoor dat de lont mooi rechtop blijft als je kaarsvet giet.
Tip: werk je met een kant-en-klare lont, dan volstaat het om het metalen plaatje onderaan op de bodem te plaatsen en de lont bovenaan vast te houden.
- Stap 4:
Giet het vloeibare kaarsvet in je kopje, glas of bokaal. Laat het kaarsvet stollen.
Tip: houd wat kaarsvet over want als het kaarsvet afkoelt en stolt, ontstaat er vaak een putje rond de lont. Dit los je op door er nog wat extra kaarsvet bij te gieten.
- Stap 5:
Zodra het kaarsvet gestold is, maak je de lont los en knip je ze op de gepaste hoogte af: 1 cm is voldoende. Nog even verder laten stollen en je kaars is klaar!
Hoe smelt je au bain-marie?
Je kent de term misschien uit de dessertwereld of je hebt misschien zelf wel eens chocola gesmolten met deze techniek. Of je het al gedaan hebt of niet, maakt niet uit, want ook als beginner is het best eenvoudig:
- Vul de bodem van je kookpot met een laagje water en warm op.
- Doe de stukjes kaars, waspastilles of kaarsengel in de kom of schaal.
- Plaats de kom of schaal bovenop de kookpot, boven het warme water.
- Laat de kaarsenwas nu volledig smelten, maar zorg ervoor dat het water niet volledig kookt. Dan verbrandt het kaarsvet.
2. Kaarsen maken met een kleurverloop
Een kleurverloop, ook wel ombre of dip dye genoemd, is een echte trend. Niet alleen op kaarsen, maar ook op gordijnen, kledij, dekbedovertrekken, etc. Wil je graag een contrastrijk kleurverloop, kies dan een levendig kleurtje voor je kleurverloop en een lichte kleur kaars. Je kan het kleurverloop zowel op kant-en-klare als op zelfgemaakte kaarsen aanbrengen, 100% jouw keuze.
Benodigdheden:
Stappenplan:
- Stap 1:
Doe een beetje verf in het mengbakje. Dep het sponsje eerst in de verf en daarna op de kaars. Start onderaan de kaars en kom geleidelijk aan naar boven.
- Stap 2:
Je dept zelf tot waar je dat wilt. Waar je de kleur wat te donker vindt, dep je er wat witte verf overheen.
- Stap 3:
Werk in laagjes en stop bij elk laagje iets lager op de kaars, zo vorm je het kleurverloop. Stop met deppen zodra je het gewenste effect bereikt hebt.
- Stap 4:
Laat je kaars 2 uur drogen. Stop ze met de lont naar beneden in een kandelaar, zo beschadig je het pas geverfde deel niet.
- Stap 5:
Zodra je verf helemaal droog is, is je kaars klaar om te shinen
Nog enkele ideetjes:
- Leuk je transparant glas of je bokaal op met een likje verf aan de binnenkant of plaats droogbloemetjes tegen de wand voor je het kaarsvet erin giet.
- Wees creatief wat je kaarsenvorm betreft. Naast kopjes, glazen en bokalen kan je eigenlijk alles gebruiken dat bestand is tegen hitte tot 70°C.
- Fan van geurkaarsen, voeg dan wat kaarsengeurolie toe bij het smelten en je kaars zal een heerlijke geur afgeven als ze brandt.