Alles voor een perfect gedekte tafel
Tafeldekken
 
 

Tips & tricks om de perfecte tafel te dekken voor iedere gelegenheid

Vork links, mes rechts en het bord in het midden. Dat is zowat de dagelijkse routine wanneer we de tafel dekken. Maar soms heb je nu eenmaal van die momenten waarop de tafelbekleding nét dat tikkeltje meer mag hebben. Momenten waarop de tafel ook moet uitstralen hoe feestelijk de gelegenheid wel is. Daarom tonen we je graag hoe je zelf een feesttafel decoreert met tafelversiering om van te smullen.

Tafelbekleding om van te smullen!

De basis van tafeldekking bestaat uit een goede tafelbeschermer. Daarop leg je dan het tafellaken waarvan je de kleur afstemt op de gelegenheid of op je interieur. De derde laag van je tafelbekleding bestaat uit een tafelloper. De tafelloper kan je in 2 richtingen op de tafel draperen, afhankelijk van het aantal personen aan tafel en het effect dat je wilt bereiken.

 
Tafeldecoratie-Communie-Lentefeest-Tafel-1
Tafeldecoratie-BBQ-Tafel-1
Tafeldecoratie-servietten-plooien-plate-840x400-Slider-2
Tafeldecoratie-servietten-plooien-royal-white-840x400-Slider-3
 

De ideale afmetingen voor de feesttafel

Bij het kopen van je tafelbekleding, houd je best rekening met volgende punten:

 • Standaardtafels hebben een breedte van 90cm.
 • Per twee personen die tegenover elkaar zitten, reken je 70cm breedte aan tafel.
 • Aan beide zijden van de tafel mag het tafellaken ongeveer 15 cm afhangen.
 • Wil je een tafelloper in het midden van de tafel, dus verticaal leggen? Voorzie de loper dan op dezelfde lengte als je tafellaken
 • Wil je de lopers horizontaal – van persoon tot persoon – leggen? Voorzie dan dezelfde breedte als het tafellaken (120cm per 2 personen).
 • Je legt een loper verticaal als je een oneven aantal gasten hebt en het familiale karakter belangrijk is.
 • Je legt een loper best ‘tête-à-tête’ als je een even aantal gasten hebt en een meer formele tafel wenst.

Voeg sfeer toe met tafellopers

 • Vergeet niet om je buffet- en/of geschenkentafel ook mee op te nemen in je planning.
 • Experimenteer met je tafellopers: combineer verschillende kleuren, leg ze horizontaal of verticaal, gebruik verschillende materialen, …
 • Knip je tafellopers zó dat je steeds 15 cm over hebt. Is je tafel 90 cm breed, knip de tafelloper dan af op 120 cm.
 • Voor een uitmuntende afwerking kan je op een loper een smallere decoratie loper leggen in een draad structuur. In onze winkels vind je een uitgebreid assortiment.
 • Voor de kleurkeuze contrasteer je best met de kleur van het tafellaken.

Aandacht voor details met tafeldecoratie

Tot slot zetten we nog de puntjes op de i door de ultieme sfeermakers toe te voegen. AVA heeft het grootste aanbod aan tafeldecoratiemateriaal en maakt het je makkelijk om je tafeldecoratie af te stemmen op het seizoen, de gelegenheid of om je te laten leiden door je gevoel. Parels, sterretjes, takjes, theelichtjes, … Alles kan en alles mag!

Onze tafelbekleding heeft een breedte van 120cm. Daarmee kan je iedere tafel netjes aankleden. De lengtes bedragen 10m of 40m, en met onze elektrische schaar snij je de tafelbekleding perfect op maat. Papieren tafelbekleding heeft bovendien als voordeel dat je ze achteraf niet hoeft te wassen en strijken.

Bezoek een AVA-winkel in je buurt en laat je inspireren door ons ruime assortiment tafelbekleding en –decoratie. Onze medewerkers staan je graag bij met raad en daad!

Een uitgebreid assortiment aan servetten

Bij AVA kan je terecht voor een uitgebreid assortiment aan servetten. Servetten in verschillende maten en verkrijgbaar in tal van kleuren en bedrukkingen. Maak van je servet een pronkstuk op je tafel door deze op een creatieve manier te plooien. Hieronder alvast wat filmpjes.