Knutselen met klei: benodigdheden, soorten & effecten
Steek jij graag handen en vingers uit de mouwen, dan is klei het geknipte hobbymateriaal voor jou. Een sleutelhanger, een paar oorbellen, kaarsenhouders of een handig pennenbakje, je kan het zo gek niet bedenken of je kneedt en vormt het helemaal zelf met de gepaste kleisoort. Ontdek hieronder wat je nodig hebt, wat de belangrijkste eigenschappen van klei zijn en welke effecten je aan je creatie kan toevoegen.
Benodigdheden om te kleien:
- Een placemat of snijplank: om je tafel te beschermen
- Een schaaltje gevuld met water: om je vingers nat te maken tijdens het kneden en vormen
- Satéprikkers, uitsteekvormpjes of een mesje: tools om je klei de juiste vorm te geven
- Een deegrol: om je blok klei uit te rollen voor je begint te kneden
- Verf: om je creatie een kleur te geven. Beter geen waterverf want die trekt te veel in de klei en maakt hem opnieuw zacht.
- Vernis of transparante nagellak: om je creatie af te werken met een glanzend laagje
- Een oven in het geval dat je met ovenhardende klei werkt: om de klei te laten uitharden
Zelfdrogend vs. ovenhardend
Algemeen genomen bestaan er 2 soorten klei: zelfdrogend en ovenhardend. Zelfdrogende klei droogt aan de lucht, wat betekent dat je geen oven nodig hebt om de klei te laten uitharden. De klei is meteen gebruiksklaar en na het drogen kan je hem verder bewerken met verf of vernis. Het enige verschil met ovenhardende klei is dat je een bakproces in de oven nodig hebt om ervoor te zorgen dat de klei hard wordt.
1. Zelfdrogende kleisoorten
FIMO Air
FIMO Air is een voorbeeld van klei waarbij geen bakproces nodig is. De klei heeft een zeer hoge vormstabiliteit, is geurloos en kleeft niet aan de handen. Na het drogen bewerk je hem door te vijlen, boren, verven of lakken. De klei bestaat voor minstens 95% uit natuurlijke grondstoffen en is perfect geschikt voor hobbyisten, maar evengoed voor pegadogische doeleinden op school of in de peutertuin.
- Silk Clay
Silk Clay is zachte boetseerklei die geschikt is voor alle leeftijden vanaf 4 jaar. De klei kleeft niet aan je handen, maakt geen vlekken op je kledij of meubels, is kleurecht en bevat geen schadelijke stoffen of gluten. Afhankelijk van de grootte van je creatie, duurt het 2 tot 24 uur tot de klei volledig droog is. Nadien behoudt de klei zijn oorspronkelijke grootte en kleur. Net als bij verf is het mogelijk om meerdere kleuren te mengen en zo je eigen kleuren te maken. De klei blijft plakken op mdf, hout, aardewerk, papier-maché, styropor en canvas.
Tip: gebruik deze zachte klei om je creaties van Foam Clay op te leuken met oogjes of knoopjes.
- Foam Clay en Pearl Clay
Foam Clay is een zelfdrogende klei die bestaat uit kleine balletjes. Je gebruikt de klei vooral om ondergronden als hout of papier-maché mee te bekleden. De klei droogt op met als restultaat een iets ruwer oppervlak. Afhankelijk van hoe dik de laag klei is, droogt hij in 1 tot 3 dagen. Net als Silk Clay kleeft de klei niet aan je handen, maakt hij geen vlekken en bevat hij geen schadelijke stoffen. Let wel op, want de klei kleeft niet op geverfde ondergrond.
Pearl Clay lijkt wat op Foam Clay, de klei bestaat uit parelvormige balletjes. De parelvormige klei kleeft makkelijk op voorwerpen, maar zal niet onnodig aan je handen of tafel kleven. In combinatie met boetseerlijm maak je leuke details voor je creaties uit Foam Clay.
2. Ovenhardende kleisoorten
-
FIMO Soft
Fimo Soft is speciaal ontworpen voor volwassen beginners en creatieve hobbyisten. Het is een zachte, soepele klei die je makkelijk vormgeeft. Bij AVA kies je uit verschillende kleuren om allerlei DIY-projectjes mee te maken, van sieraden tot iets decoratiefs voor je interieur. Zodra je tevreden bent met je boetseerwerk, laat je de creatie 30 minuten uitharden in een voorverwarmde oven van 110°C. De Fimo-vormen zijn pas na het afkoelen volledig hard en klaar om verder te bewerken.
-
FIMO Leather
Na het bakproces in de oven, krijgt deze klei een leerachtige look. Hoe verder je de klei uit elkaar trekt na het uitrollen, hoe sterker dit effect. Dun uitgerolde plakken zijn zeer flexibel, je kan ze buigen, erin knippen, ze ponsen of naaien. Perfect om unieke sieraden, sleutelhangers of labels te maken.
Tip: je kan FIMO Leather combineren met andere soorten FIMO klei, bv. FIMO Soft. De combinatie zal perfect uitharden bij 130°C.
-
FIMO Effect
Naast FIMO Leather, die je creatie een leerachtige look geeft, is er ook FIMO Effect. Dit is op zijn beurt een ovenhardende klei waarmee je, in aanvulling op FIMO Soft, speciale effecten aan je klei toevoegt. Denk bijvoorbeeld aan glitter, glow in the dark, een metallic of stenen look, een parelmoerglans, ... De klei laat zich makkelijk vormen, zodat zelfs beginners er de mooiste werkjes mee maken. Je laat je creaties gedurende 30 minuten uitharden in een voorverwarmde oven van 110°C. Na afkoeling bewerk je ze verder met de nodige accessoires.