Een bladwijzer maken voor thuis of voor in de klas

Geplaatst op door AVA

bladwijzer maken_stap 9

Tegenwoordig is het hip om boeken te lezen op je tablet, de zogenaamde e-books. Toch zullen de digitale boeken nooit het karakter en het gevoel van een geprint boek evenaren. Aangezien boeken dus nooit zullen verdwijnen, zullen bladwijzers altijd van pas komen!

Vergeet nooit meer een pagina dankzij je eigen bladwijzer

Lezen is iets van alle leeftijden. Van onze eerste kinderboekjes waarin we letters leren herkennen over de vele studieboeken op school tot diepzinnige romans en thrillers van hoogaangeschreven auteurs. Of je dus 6 of 66 bent, een bladwijzer is de must-have voor iedere fervente lezer.

Er is natuurlijk niets zo lastig als niet meer weten waar je juist zat. En een ezelsoor maken in dat mooie kinderboek of die dure roman? Dat is not done!

Wat heb je nodig om een bladwijzer te knutselen?

De materialen zijn supermakkelijk te vinden:

  • een schaar,
  • een lijmstift,
  • papier,
  • potloden, stiften en een meetlat,
  • en eventueel wat versieringen.

Aan de slag!

Je hebt heel wat soorten bladwijzers. Vandaag zullen we je tonen hoe je een bladwijzer maakt die je over de hoek van een pagina kan schuiven. Een beetje zoals een ezelsoor dus, maar dan veel leuker en zonder het papier te kreuken!

De eerste stap bestaat eruit om een patroon op papier te zetten. Hiervoor teken je drie vierkanten van 3x3cm. Eén vierkant in de hoek van je blad met één erboven en één ernaast:

bladwijzer maken_stap 1

Vervolgens trek je in de bovenste driehoek en de driehoek aan de zijkant een diagonale lijn van boven naar beneden. De buitenkant kan je even inkleuren, zodat je je bij de volgende stap zeker niet vergist.

bladwijzer maken_stap 3

Knip het patroon uit op de diagonale lijn zodat de ingekleurde stukken van je patroon vallen:

bladwijzer maken_stap 4

Met dit patroon kan je nu zoveel bladwijzers maken als je wil!

In de volgende stap gaan we het patroon gebruiken om een figuur te tekenen op een vel gekleurd papier of op papier met een leuke print. Leg de patroon erop en omlijn het.

bladwijzer maken_stap 5

Knip vervolgens de figuur uit het gekleurd papier of het papier met print.

bladwijzer maken_stap 6

Plooi vervolgens de flapjes naar binnen, zodat je weer een vierkant vormt. Aan de bovenzijde van het eerste flapje breng je wat lijm aan. Vervolgens plooi je het tweede flapje naar binnen en druk je goed aan tot alle lijm gedroogd is.

bladwijzer maken_stap 7

Tot slot kan je jouw bladwijzer nog verder decoreren met kleur, stickers, pareltjes, enzovoort!

bladwijzer maken_stap 8

De knapste bladwijzers op een rij

Uiteraard kan je nog op heel wat andere manieren een bladwijzer maken voor in de klas, thuis of op vakantie. Misschien kan je er eentje maken voor elke plek of voor elk soort boek? We bezorgen je alvast wat inspiratie! Gekke monsters, bladwijzers gemaakt uit paperclips en versierde bladwijzers met hartjes: aan ideeën geen gebrek!

Geïnspireerd door WikiHow & Pinterest

1 Reactie op Een bladwijzer maken voor thuis of voor in de klas

  1. jade schrijft:

    het is heel leuk om te maken ik heb het al 2 keer gemaakt en nu weet ik altijd waarik zit
    groetjes jade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *