Alles om Driekoningen
te vieren
ava-driekoningen-kids
 
driekoningen

Ontstaan

Zoals met verschillende feestdagen is ook Driekoningen een christelijke feestdag met een rijke traditie. De drie koningen waren eigenlijk drie wijzen uit het Oosten – Melchior, Balthazar en Caspar – die door het volgen van de opgaande ster de weg vonden naar de kribbe van het kindje Jezus in Betlehem. Elk van hen bracht daarom een geschenk mee voor de Messias, namelijk: goud, mirre en wierrook.

 

Ieder geschenk en iedere wijze heeft ook z’n eigen symboliek. Zo staat Melchior, de oude koning, voor Europa en geeft hij een koninklijk geschenk, namelijk goud. Balthasar is een wat jongere man en staat voor Azië. Als geschenk gaf hij mirre waarmee verwezen wordt naar het einde van het leven aangezien er bij het balsemen mirre gebruikt werd. Caspar tenslotte is de jongste en hij staat voor Afrika. Hij bracht wierook mee, een goddelijk geschenk. De drie koningen vertegenwoordigen op die manier iedereen op aarde – van elk volk en van elke leeftijd – om het kindje Jezus te verwelkomen op aarde.

 

Driekoningen tradities:
Het Driekoningenlied

We zijn ook even op zoek gegaan naar het Driekoningenliedje zodat je alvast kan beginnen oefenen. Er zijn trouwens verschillende varianten op het Driekoningen lied maar in de meeste steden wordt onderstaand liedje gezongen:

Hier en daar worden wel eens wat woorden veranderd, afhankelijk van de streek. Vraag dus zeker even raad aan mama en papa of oma en opa. Zij zullen je zeker kunnen vertellen hoe het Driekoningenlied in jouw stad gezongen wordt.

6 januari is dan ook de dag waarop alle kinderen verkleed als Driekoningen de straat op gaan en van deur tot deur gaan om het Driekoningenlied te zingen. Als beloning wordt er dan snoep en geld gegeven wat opnieuw afstamt van de oude tradities.

 

Knutselen voor Driekoningen

Uiteraard kan je voor Driekoningen heel wat knutselen en zelf maken. Zo kan je aan de slag om je eigen kostuums te maken, een koninklijke kroon of staf in elkaar te knutselen, de opgaande ster te tekenen of te schilderen, enzovoort.

Een Driekoningen staf is vrij makkelijk te maken. Ga op zoek naar een houten stokje of plastic pijp die je vervolgens verder kan versieren met gekleurd papier, gekleurde tape, enzovoort. Snij of knip vervolgens, eventueel met de hulp van mama of papa, een mooie ster uit papier of karton. Deze kan je vervolgens inkleuren of beschilderen met gouden verf en afwerken met glittertjes zodat de Driekoningen altijd en overal jouw ster kunnen volgen!

U heeft nog geen driekoningen kroon of inspiratie om er ééntje te maken? Kom dan zeker eens langs in 1 van onze winkels en laat u inspireren door ons assortiment driekoningen kroontjes!