Examens?
No stress met onze
tips bij het leren
Examens

Voor alle studenten en leerlingen die hun eigen schoolgerief willen kiezen, heeft AVA een enorme collectie aan kleuren, designs en laatste trends. Ontdek de stijl die bij jou past en je gaat met plezier naar de lessen! Je kan er van op aan dat je voor alle andere speciale benodigdheden ook bij AVA terecht kunt.

De examenperiode kunnen we moeilijk leuk maken. We kunnen je daarentegen wél een handje helpen met nuttige tips bij het studeren.

Er zijn immers verschillende tips & tricks die ervoor zorgen dat je de leerstof sneller en beter onthoudt.
Zo kan je zelf heel wat geheugensteuntjes en ezelsbruggetjes bedenken die ervoor zorgen dat je moeilijke leerstof makkelijk kan onthouden.

Tips & tricks om beter te studeren
Music maestro!

Voor de ene moet het muisstil zijn, terwijl de andere speciaal voor de examens een playlist maakt met zijn favoriete liedjes. Onderzoek heeft intussen uitgewezen dat muziek luisteren tijdens het studeren je slimmer maakt.

Of je nu naar muziek luistert of niet: het is belangrijk om het genre af te stemmen op het vak dat je moet leren.
Zo zou luisteren naar klassieke muziek (60-70 beats per minute) ervoor zorgen dat je langer kan studeren en dat je meer informatie onthoudt. Dat zou vooral te maken hebben met de melodie en het toonbereik. Denk maar aan Für Elise van Beethoven.

Popmuziek is dan weer goed voor het logische denken. Ritmische muziek – tussen de 50 en 80 beats (bv. ‘We can’t stop’ van Miley Cyrus of ‘Mirrors’ van Justin Timberlake) – zorgt voor een kalmerend effect op het geheugen, wat het logisch denken dan weer ten goede komt. Nooit gedacht dat de muziek van Miley Cyrus ons logischer zou laten denken …

Rock & Pop ten slotte is ook goed voor het leren van creatieve vakken en taalvakken. Vrolijke liedjes als ‘I can’t get no satisfaction’ van The Rolling Stones en ‘Firework’ van Katy Perry maken ons blij, wat de rechterhelft van onze hersenen stimuleert. Het is ook de rechterhelft die instaat voor onze originele en creatieve gedachten.

Brononderzoek: 3FM

Geheugensteuntjes & ezelbruggetjes bij het studeren

Er zijn echt ontelbaar veel manieren om geheugensteuntjes en ezelsbruggetjes te maken voor die lastige onderwerpen die maar niet in je geheugen willen blijven zitten.

Maak afkortingen (1 woord of een zin met diverse woorden) van lange definities of opsommingen. Een voorbeeldje om de planeten te onthouden is: “Mijlenver Van Aarde Mag Je Soms Uren Niet Plassen”, wat staat voor Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunes en Pluto (welke niet langer een planeet is).
Dit kan je dan toepassen voor andere definities en opsommingen met een zin die je zelf toepasselijk vindt en makkelijk kan onthouden.

Een andere manier is om een wandeling te maken door een kamer in je huis.

Een beproefde theorie die door vele geheugenkampioenen gebruikt worden en bovendien ook werd toegepast door Tom Waes in Tomtesterom. Aan ieder element kan je dan een stukje leerstof ‘bevestigen’. Stel dat je de verschillende historische periodes uit het hoofd moet leren. Beeld jezelf dan in dat je door je huis wandelt: het eerste, dat je tegenkomt, bijvoorbeeld de voordeur, is de oudste periode en het laatste, de tuindeur bijvoorbeeld, is de meest recente periode.
Alle periodes daar tussenin kan je dan vastprikken op de trap, de zetel, de oven, enzovoort. Deze methode werkt ook perfect voor lange getallenreeksen zoals Tom Waes bewees.

Ten slotte is kleur ook een goed hulpmiddel. Sommige studenten vinden het handig om met kleurtjes bepaalde delen van de leerstof aan te duiden. Werken met kleur helpt ook wanneer je een fotografisch geheugen hebt. Bepaalde kleuren kunnen tijdens het examen dan een trigger zijn om iets te herinneren.