Alles om examenstress te vermijden.

Voor alle studenten en leerlingen die hun eigen schoolgerief willen kiezen, heeft AVA een enorme collectie aan kleuren, designs en laatste trends. Ontdek de stijl die bij jou past en je gaat met plezier naar de lessen! Je kan er van op aan dat je voor alle andere speciale benodigdheden ook bij AVA terecht kunt.

Alles begint met een goede voorbereiding

Goed begonnen is half gewonnen. Een spreekwoord dat perfect van toepassing is op de examens.
Met een goede voorbereiding heb je immers al de helft van het werk gedaan. Reken daar nog onze leertips en het handige schoolmateriaal bij en je bent klaar voor een succesvolle examenperiode!

Of je nu in het middelbaar zit, op de hogeschool of op Unief: examens brengen altijd wat stress met zich mee. Stress kan tot op een bepaald punt gezond zijn want de spanning houdt je geest helder en zorgt er zo voor dat je goed blijft presteren onder druk.

Te veel stress heeft echter het averechtse effect. Om te veel examenstress dus te vermijden, hebben wij enkele examen- en studietips opgelijst. Ten slotte bezorgen we je ook een handig lijstje met schoolmateriaal zodat je alles in huis hebt om er een geslaagde examenreeks van te maken!

5 examen- en studietips voor een heldere geest

Zoals gezegd, kan teveel stress je geest vertroebelen waardoor je niet helder meer kan nadenken. Onderstaande tips zijn er dan ook op gericht om examenstress te vermijden en ervoor te zorgen dat je 100% voorbereid bent.

 • Mind over matter
  Een eerste belangrijke tip is je ingesteldheid. Zeg nooit op voorhand “ik ga er niets van bakken” maar zeg liever “ik ga er het beste van maken”. Denk terug aan enkele
  moeilijke momenten waarbij je een stressvol moment succesvol doorstaan hebt en probeer dat te herbeleven. Negatieve gedachten moet je dus ten allen tijde vermijden.
 • Let goed op tijdens het jaar
  Een tip die op dit moment weinig meerwaarde biedt maar als je tijdens het jaar goed oplet en elke dag of week de geziene materie herhaalt, hoef je tijdens de
  examenperiode minder hard te leren en ben je er zeker van dat je alles goed begrijpt.
 • Studeer in ‘niveau’s
  Probeer in verschillende niveaus de leerstof in te studeren: eerst de grote lijnen en de rode draad doorheen de cursus en focus vervolgens op de details. Wanneer je tijdens het jaar goed oplet, zal je de grote lijnen grotendeels al kennen en hoef je enkel nog te focussen op de details. Maak hierbij een onderscheid door bv. met markeerstiften de grote lijnen en details in verschillende kleuren aan te duiden.
 • Voldoende herhalen
  Bij ‘droge’ leerstof is het belangrijk om de stof voldoende te herhalen. Willen we echt iets goed onthouden, dan moeten we het minimaal 3x herhalen. Op die manier zal je het meeste herinneren maar lang niet alles. Afhankelijk of je een fotografisch
  geheugen hebt of niet, zal je de bepaalde zaken 4 tot 7x moeten herhalen vooraleer het goed in je geheugen geprent zit.
 • Stel een haalbare planning op
  En hou je hier ook aan! Met een goede planning vermijd je sowieso stress want je bepaalt zelf wanneer je begint met voorbereiden en/of leren. Op die manier zal je nooit tijd te kort te hebben en kan je alles rustig nog eens overzien.

Materiaal

Ten slotte mag ook het juiste schoolmateriaal niet ontbreken. Goed materiaal ondersteunt je namelijk tijdens het studeren:

 • Markeerstiften om belangrijke zaken aan te duiden. Gebruik verschillende kleuren om een onderscheid te maken tussen thema’s, belangrijk en minder belangrijk, enzovoort
 • Houd steeds een cursusschrift bij de hand om samenvattingen te maken, belangrijke details nog eens apart te noteren of om bepaalde zaken in eigen woorden op te schrijven.
 • Een magnetisch bord waarop je de examenplanning kan noteren en belangrijke notities kan aan bevestigen met magneten zodat je deze zeker niet vergeet.
 • Ook de markers voor het bord vind je bij AVA in verschillende kleuren zodat je ook een onderscheid kan maken tussen belangrijk en minder belangrijk.
 • Post-its en zelfklevende bladwijzers om de belangrijkste pagina’s makkelijk terug te vinden.
 • Mappen en classeurs om je cursussen netjes in te delen alsook tussenbladen om de hoofdstukken makkelijk uit elkaar te kunnen houden.

En nog een heleboel meer! Ontdek ons ruime assortiment
schoolmateriaal in een AVA-winkel in jouw buurt!