Alles om er een
zalig Paasfeest
van te maken

Vrolijk Pasen! Maar waar komt
de paashaas vandaan ?

Ieder jaar kijken alle kindjes vrolijk uit naar de komst van de paashaas. Maar waar vindt die figuur eigenlijk z’n oorsprong? Hoewel verschillende theorieën gangbaar zijn, komt de traditie rond de paashaas allicht van bij de Germanen.

De Germaanse godin van de vruchtbaarheid, Eastra genaamd, zou vaak op aarde verschenen zijn in de vorm van een haas. Pasen is dan eigenlijk ook het lentefeest ter ere van deze godin. De Engelse benaming voor Pasen – Easter – zou zijn naam dan ook te danken hebben aan deze godin.

Er wordt ook wel eens gezegd dat Eastra een gewond vogeltje gered zou hebben door deze te veranderen in een haas. Eén keer per jaar zou die haas dan (gekleurde) eieren kunnen leggen en dat is dan de dag waarop Eastra vereerd wordt.

Paaseieren om van te snoepen – schildertips voor de mooiste paaseiren!

Naast de traditie van de paashaas, schuilt er ook achter de gekleurde paaseieren een stukje traditie. Zo zouden verschillende volkeren eieren beschilderd hebben in lentekleuren om de heropleving van de natuur te vieren. Het beschilderen van paaseieren is dan ook de perfecte manier om na een donkere winter opnieuw vrolijke (lente)kleuren in onze woning te verwerken!

Benodigdheden

  • Eieren (bij voorkeur maak je deze eerst leeg)
  • Verf (het soort verf maakt niet zoveel uit) of stiften
  • Penselen van verschillende diktes
  • Eventueel Washitape
  • Houder
  • Decoratie (stickers, glitters, lint, …)

Inspiratie voor de mooiste paaseieren

Je werkt steeds het makkelijkst als je de eieren op een houder plaatst. Een WC-rolletje leent zich hier nog het best toe: eens de bovenkant van het eitje gedroogd is, kan je het omdraaien en verder afwerken.

Vervolgens is het dus kwestie van de eieren te versieren. Hierbij kan je werken met een bepaald motief dat je eventueel vooraf afplakt met tape of uit de losse hand schildert. Maar je kan het ei ook omwikkelen met een leuk lint of je kan je laten inspireren door de Fabergé eieren en ieder ei een unieke versiering geven met pareltjes, diamantjes, kleurrijke motieven en patronen, enzovoort!

Washi tape tenslotte biedt ook een unieke manier om je eieren te versieren. Deze tape is voorzien van leuke motiefjes wat dus ideaal is voor creatieve paaseiversieringen!

Op onze blog vind je ten slotte ook nog enkele knutseltips voor jouw paaseieren.