FIMOtastisch
Alles om te knutselen met FIMO
Knutselen
FIMOtastisch! Alles om te knutselen met FIMOFIMO, het is een fantastisch product! De boetseerklei van vroeger is volwassen geworden en maakt het mogelijk om werkelijk alles te maken. Dus ook je eigen dambord met zelfgemaakte damschijven.

STAPPENPLAN – Je eigen dambord makenDammen is een bordspel dat al honderden jaren bestaat. Niemand minder dan Napoleon Bonaparte was verzot op het spel en nam het dan ook mee op veroveringstocht.

Mede daardoor is dammen vandaag uitgegroeid tot een internationale denksport. Vandaag tonen we je hoe je alles zelf kan maken met FIMO zodat je ook thuis uren speelpret kan beleven aan je eigen zelfgemaakt dambord.

Benodigdheden

 • Penseel, waterverf en mengpotje
 • Mes en snijplank
 • Potlood, meetlat en gom
 • 1 aardappel
 • Plank of dik karton
 • 4 pakjes FIMO Soft in 4 verschillende kleuren
 • 2 zakjes om je damschijven op te bergen
Stap 1Verzamel al je knutselmateriaal en kies een rustig plekje uit om aan de slag te gaan. Als eerste moet je het damveld uittekenen op je plank of karton. Een damveld telt 100 vakken dus je moet 10×10 vakjes tekenen.
Hiervoor gebruik je best een meetlat
zodat al je vakjes netjes even groot zijn.

Knutselen
Stap 2

Eens het damveld getekend is, kan je de damschijven maken. Hiervoor maken we gebruik van een donkere en een lichtere kleur en dus twee pakjes FIMO. Neem van één kleur ongeveer 3/4 en rol dit open tot een vierkant. Maak vervolgens van de resterende klei en de andere kleur sliertjes: één dikkere sliert in de lichte kleur en 8 dunne sliertjes van elke kleur.

 Leg deze op de uitgerolde vierkant. Rol alles op zodat je een lange worst bekomt.

Snij deze vervolgens in schijfjes totdat je 20 damschijven hebt. Herhaal deze stappen nog eens met de twee andere kleuren.

Knutselen

Knutselen

Plaats de schijven ten slotte gedurende een half uur in de oven op 120°.

Stap 3Schil een aardappel zodat je deze als stempel kan gebruiken om de vlakken op je dambord te stempelen. Meng je verf met wat water in het mengpotje en sla vervolgens aan het stempelen met je aardappel!

Knutselen
Stap 4Intussen zullen je damschijven klaar zijn en kan je ze nog even laten
afkoelen zodat ze voldoende uitgehard zijn.

Knutselen

Wat kan je allemaal maken met FIMO?Ons lijkt het makkelijker om te vragen: “wat kan je niet maken met FIMO?” De boetseerklei is verkrijgbaar in tientallen verschillende kleuren en soorten (Soft, Effect, Classic, …) zodat je de meest eenvoudige zaken maar ook heel complexe spullen – zoals miniatuurfiguren – kan maken.

Daarnaast vind je ook een heleboel accessoires om FIMO te bewerken, te versnijden, uit te rollen enzovoort. Tot slot vind je in het FIMO-assortiment ook heel wat sets en leuke spulletjes om je eigen juwelen te maken zoals broches, hangers, ringen, enzovoort.

Om je toch een voorsmaakje te geven van ons ruime assortiment, hebben we alvast enkele zaken opgelijst die je terug kan vinden in onze winkels:

 • FIMO Soft & FIMO Effect in 24 verschillende kleuren,
 • De FIMO Kids Form & Play sets,
 • FIMO sets om juwelen te maken maar ook afzonderlijke ringen,
 • Diverse duwvormen,
 • FIMO accessoires: cutter set, acryl roller, glanslak, parelmakers, …