Alles om je met
Carnaval
te versieren

Een verjaardag, jubileum, communie, kinderfeest, tuinfeest…Wat je ook te vieren hebt, bij AVA vind je alle materialen en toebehoren om er een origineel en geslaagd feest van te maken. AVA is de winkel om je feest een eigen ziel te geven, met een enorme keuze aan eigentijdse versiering en accessoires, tafeldecoratie, drink- en eetgerief. Ook voor het laten drukken van je uitnodigingen kan je bij AVA terecht.

 

Carnaval is voor velen de gekste tijd van het jaar. Enge of grappige kostuums, indrukwekkende praalwagens en carnavalsstoeten, vrolijke muziek, … Kortom: dolle pret! En veel van die vreugde hebben we te danken aan de Brazilianen die de wereld ieder jaar tonen wat feesten met carnaval écht betekent!

Carnaval in Brazilië – of specifieker Rio de Janeiro – is ieder jaar één groot feest. De carnavalsgroepen die steevast in dezelfde kleuren en kostuums gekleed zijn, dansen op zelfgemaakte sambabeats met een eigen choreografie. Ieder jaar wordt door een jury de beste praalwagen, muziek en choreografie gekozen alsook dé Sambakoningen voor dit jaar. Een beetje vergelijkbaar met onze Prins Carnaval dus.

Carnaval, een feest met een rijke traditie en Zuiderse invloeden

De traditie voor dit grootse en uitbundige feest is afkomstig van de Portugese kolonisator en hun lentefeest ‘Entrudo’ dat rond de 16e eeuw in Brazilië geïntroduceerd werd. Tijdens dit lentefeest kwam iedereen gemaskerd op straat en bekogelden ze elkaar met water, modder en citrusvruchten. Op dat moment bestond de slavernij ook nog waardoor het Portugese feest gemengd werd met Afrikaanse invloeden.

Dit heeft er ondermeer voor gezorgd dat nu alle leden van een carnavalsgroep in dezelfde kleur gekleed gaan en dat velen zich ook verkleden met veren. Ook de sambamuziek is sterk geïnspireerd door de immigranten, afkomstig uit Afrika maar ook vanuit Europa, waardoor vele invloeden gemengd werden en geleid hebben tot de vrolijke sambabeats die door de straten van Rio knallen.
Nadien werd het feest nog uitgebreid met de indrukwekkende praalwagens en diverse maskers en kostuums.

 

Benodigdheden

Ook jij kunt net als de Brazilianen je eigen masker maken.
Met papier-maché kan je immers de leukste maskers maken en wij bezorgen je alvast enkele tips en de benodigdheden om zelf aan de slag te kunnen.

Benodigdheden:

  • Een ballon
  • Krantenpapier
  • Emmer met behangerslijm
  • Verf en penseel
  • Decoratie als veren, glitters, kralen en parels, …
 

Instructies

Blaas je ballon op en plaats deze op een houder. Dit zorgt ervoor dat je de ballon makkelijk kan beplakken met de in behangerslijm gedepte krantenstroken. Van een kommetje kan je makkelijk een houder maken.

Meng de behangerslijm met water. Op de verpakking staat aangeduid in welke mate je de lijm moet vermengen met water. Als je slechts 1 of twee maskers maakt, heb je – afhankelijk van de verpakking – slechts een kwart of de helft nodig van de lijm

 

 

Scheur vervolgens je krantenpapier in smalle stroken zodat je voldoende stroken hebt om de ballon met 2 of 3 lagen te bedekken.
Dep de stroken vervolgens in de behangerslijm en verwijder de overtollige lijm. Plaats ten slotte de gedepte stroken kris kras over elkaar op de ballon. Nadat je de ballon met 2 à 3 lagen bedekt
hebt, laat je alles rustig drogen.

 

Vervolgens prik je de ballon kapot en kan je het masker in twee knippen of snijden. Houd het masker voor je gezicht en duid aan waar de ooggaten moeten komen. Knip ten slotte de gaten nog uit en je masker is klaar om afgewerkt te worden! Zo kan je met extra stroken behangpapier oren of een neus maken en kan je uiteraard ook het masker gaan schilderen en versieren met veren, stickers of glitters, enzovoort!

 

bron: http://www.secondtimemummy.com

 

 

Denk ook nog aan een touwtje zodat je het masker makkelijk kan ophouden.

Tip: de behangerslijm kan je eventueel vervangen door een mengsel van 1 tas water en een halve tas bloem. Door stukjes piepschuim op het masker te plaatsen en te bedekken met papier-maché kan je ook makkelijk vorm geven aan lippen, oren, de neus en de wenkbrauwen.