Zelf een fotolijst maken voor je leukste kiekjes!

Geplaatst op door AVA

zelf-fotolijsten-maken-versieren-decorerenWat maakt een knappe foto eens zo mooi? Een leuke, originele én zelfgemaakte fotokader natuurlijk! Hoewel de digitale fotolijsten steeds meer aan populariteit winnen, geven zelfgemaakte fotolijsten een authentiek karakter aan je mooiste foto’s!

Er zijn talrijke voorbeelden van fotolijsten die eenvoudig te maken zijn, zonder dat je kennis moet hebben van houtbewerking. Iedereen kan onderstaande fotolijst dus zelf maken!

Een knappe fotokader voor een knappe foto!

Er zijn verschillende manieren om zelf unieke fotolijsten te maken. Hieronder lijsten we stap voor stap de instructies op om zelf eenvoudig een leuke fotokader te maken.

Benodigdheden – zelf fotokader maken

 • Geperst karton als achterzijde op maat (naar wens uiteraard)
 • (Plexi)glas op dezelfde maat
 • Haakje (om de fotolijst op te kunnen hangen)
 • Papierplakband
 • Breekmes
 • Lijm (voor het haakje)

Instructies – zelf fotokader maken

zelf-fotolijst-maken-instructies-stap1
Eerst nog dit: je kan er voor kiezen je foto’s op de grootte van de fotokader af te drukken (of te laten ontwikkelen). Maar je kan er ook voor kiezen om foto’s van bv. 10×15 te gebruiken en deze te voorzien van een mooie witte rand zoals je in de voorbeelden ziet. In dat geval heb je nog één (of meerdere, afhankelijk van het aantal kaders) vel karton nodig, op maat van je achterzijde en plexiglas.

Laten we er vanuit gaan dat je het extra vel karton gebruikt om je foto van een mooie, witte rand te voorzien. In dat geval start je met het uitsnijden van een vorm voor je foto in het vel karton. Teken eerst de lijst af en snij dan de vorm uit.

zelf-fotolijst-maken-instructies-stap2
Vervolgens ga je de foto aan de achterkant van het karton vastmaken. Bij voorkeur doe je dit met papierplakband omdat je deze achteraf makkelijker kan verwijderen en zo je foto zo min mogelijk beschadigt. Je kan uiteraard ook kopieën op fotopapier laten nemen van je originele foto’s, zo hoef je je geen zorgen te maken over het beschadigen van je mooie foto’s. Eens je foto bevestigd is, leg je de achterzijde, je vel karton met foto en plexiglas mooi op elkaar.

zelf-fotolijst-maken-instructies-stap3
De volgende stap is het samenvoegen van de verschillende onderdelen. Dit doe je dus met je papierplakband. Om deze goed te kunnen plaatsen, maak je de papierplakband met een spons best wat nat (aan de achterzijde!). Hierdoor zal de plakband niet meteen kleven waardoor je ongeveer een halve minuut de tijd hebt deze te plakken waar je wilt. Naargelang de positionering van je plakband bekom je dan een dunnere of dikkere lijstrand.

De laatste stap is dan het bevestigen van je haakje met lijm zodat je de fotolijst kan ophangen. Om zeker te zijn, plaats je ook nog een stukje tape over het haakje.

En ziezo, je zelfgemaakte fotolijst is klaar!

Een bestaande fotokader versieren

Maar je kan uiteraard ook een gekochte fotolijst gebruiken waar je vervolgens de lijst van gaat versieren. Laat je fantasie de vrije loop en gebruik alle materialen die je leuk vindt! Enkele ideeën:

 • kranten of magazines,
 • macaroni of andere pasta (voor het knutselen met kinderen),
 • bladgoud of verf,
 • stempels,
 • leuke linten,

Een volgende stap is dan om dan ook nog eens voor een creatieve opstelling te zorgen. Zo zijn er voldoende voorbeelden – zoals hierboven – van wanden die gedecoreerd worden met leuke, al dan niet zelfgemaakte, fotolijsten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *