Driekoningen – van de heilige boon tot het Driekoningenlied

Geplaatst op door AVA

Knutselen voor Driekoningen“Driekoningen, Driekoningen, geef mij nen nieuwe hoed…” De eerste zinnen van het bekende liedje dat steevast aan iedere deur in je straat gezongen wordt op 6 januari. Maar ken je de oorsprong van Driekoningen en de verschillende tradities?

Vele kinderen zullen het allicht niet weten maar Driekoningen is meer dan het zingen van een liedje en snoepjes krijgen. Driekoningen is namelijk een christelijk feest met een rijke geschiedenis die honderden jaren teruggaat.

Driekoningen, de heilige boon en de kroon

Driekoningen wordt ook wel Epifanie of de Openbaring van de Heer genoemd. Op die dag, 6 januari, zagen drie Wijzen uit het oosten – Melchior, Balthazar en Caspar – namelijk de opgaande ster waarna zij de koning der Joden gingen zoeken. Aangekomen in Betlehem vonden ze Jezus waarna ze de drie geschenken overhandigden: goud, mirre en wierook.

Het Driekoningenfeest diende dan ook om de geboorte van Jezus te vieren. Doordat de Kerk de geboorte van Jezus echter op 25 december of Kerstmis viert, wordt op 6 januari enkel de aanbidding van de drie Wijzen herdacht. Wat meteen ook de liedjes en het verkleden verklaart. Lange gewaden, een kroon, lampionnen, (valse) baarden, …: het maakt allemaal deel uit van het feest.

En ook de snoepjes of het geld dat gegeven wordt als beloning voor het zingen van het liedje stamt af van een oude traditie. Vroeger mochten de Germanen namelijk in de twaalf nachten van de nieuwjaarsnachten geen peulvruchten eten. De heilige boon luidde toen het einde in van de vastenperiode. Een andere traditie is het koningsbrood of de koningentaart die op Driekoningen thuis gegeten wordt. Hierin verstopt men sinds oudsher een munt of boon in en degene die deze vindt, is die dag de baas of ‘de koning’ in huis.

Knutselen voor Driekoningen – zelf een kroon maken

Nu iedereen (terug) op de hoogte is van de geschiedenis van en tradities rond Driekoningen, is het tijd om te knutselen voor Driekoningen! Er zijn heel wat dingen die je kan knutselen voor Driekoningen: van een staf met een ster op over een leuk versierd gewaad tot een zelfgemaakte kroon.

Driekoningen knutselen - zelf een kroon maken voor Driekoningen

Bovenstaande foto toont stap voor stap hoe je te werk moet gaan om eenvoudig een kroon te maken voor Driekoningen. Door op de foto te klikken ontdek je het volledige stappenplan waarin precies uitgelegd wordt hoe je te werk gaat. Bovendien kan je in onze winkels terecht voor nog een heleboel knutselmateriaal.

Kom dus gerust even langs in je dichtsbijzijnde AVA-winkel. En voor zij die het mochten vergeten zijn: hierbij nog even de tekst van het Driekoningenlied (in het oude dialect):

Driekoningen, Driekoningen,
geef mij ‘ne nieuwen hoed;
Mijnen ouwe is verslete,
ons moeder mag ‘t nie weten.
Ons vader heeft het geld
op de rooster (neer)geteld.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *