Knutselen in de winter

Geplaatst op door AVA

Knutsel in de winterDe winter is de ideale periode om te knutselen. Het weer is vaak onvoorspelbaar, koud, nat. Er zijn tal van activiteiten om te doen in de winter, 1 van de activiteiten is knutselen. Plezier verzekerd voor klein en groot.

Knutselen voor de echte artiesten onder ons

Begin steeds met een goede voorbereiding. Knutselen is leuk, maar het is niet de bedoeling dat uw woning verandert in een schildersatelier. Toch niet permanent. Hier enkele tips:

–        Leg een groot blad op de tafel waarop uw Picasso zal knutselen. Geen groot blad? Kleef enkele bladzijden aan elkaar tot het volledige oppervlak bedekt is. Voor diegene die gaan verven, kun je best een plastic bescherming leggen. Knip een vuilniszak open en leg deze op het oppervlak. Tip: Gebruik geen krantenpapier, dit geeft inkt af.

–        Bescherm de kleding van uw kunstenaar met een speciaal voorzien verfjasje.

Knutselen voor de allerkleinsten

Opgroeien is ontdekken. Experimenteren en ontdekken is fundamenteel voor de evolutie van elk kind. Creatief bezig zijn stimuleert de hersenactiviteit en komt elk kind ten goede, maar waar beginnen? De basis van knutselen is tekenen en kleuren. Sommige kinderen halen het meeste plezier uit tekenen en kleuren op een wit papier met kleurpotloden en kleurstiften. Anderen kleuren liever een bestaande prent in. Druk wat fijne prenten af en starten maar!

Een stapje hoger en nog fijner is verven. Voor de kleinsten is vingerverven een fijne bezigheid, terwijl groteren zich perfect kunnen uitleven met penselen, stempels en ponsmaterialen. Let er wel op de tafels en vloeren te beschermen tegen artistieke (uit)spattingen.

Maar ook uitsnijden en knippen is een ideale vorm van knutselen. Voor de kleinsten zijn een reeks botte schaartjes, waarmee ze zich nauwelijks kunnen verwonden. Toch is voorzichtigheid geboden. Laat uw oogappel nooit alleen achter als hij met scherpe voorwerpen bezig is.

Knutselen met klei

Voor de echte kunstenaars is er klei natuurlijk. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is klei, water, verf, penselen. De ideeën komen wel al doende. Het voordeel van klei is dat het van zichzelf droogt en niet hoeft gebakken worden. Bovendien kan het nadien geverfd worden. Plezier gegarandeerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *