Etiquette: hoe een tafel dekken en schikken – 6 tips

Geplaatst op door AVA

Tafeldecoratie-etiquetteEen chique feestje of officieel diner is pas geslaagd wanneer etiquetteregels in acht worden genomen. Een correcte tafelschikking met het juiste bestek, passende servetten en tafelbekleding brengt de aandacht op het menu en laat iedereen des te meer genieten van het lekkere eten. Weet je niet goed hoe het bestek moet liggen of hoe een tafel moet gedekt zijn? Volg onze tips voor een stijlvol feest!

 

Etiquette: tafel dekken

1) Tafeldoek of tafellaken

Kies voor een tafeldoek die past bij de ruimte. Is die eerder klassiek ingericht? Ga dan voor een wit of ecru tafellaken. Hou je van modern, dan kan je natuurlijk ook kiezen voor kleur. Bij officiële feestjes kan men kiezen voor zowel een stoffen tafeldoek als voor een verzorgd papieren tafellaken. Toch merken we dat de neutrale tafeldoeken baan moeten ruimen voor hun papieren alternatief dat meer en meer als linnen aanvoelt en niet moet gewassen of gestreken worden. Een mooi voorbeeld hiervan is onze Gala-lijn, verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Zorg ervoor dat het niet te groot of te klein is: het moet ongeveer 30 cm van de rand afhangen.

2) Servetten

Ook hier kan je weer kiezen tussen stoffen of papieren servetten. Stoffen servetten kan men oprollen in een servetten houder. Papieren servetten daarentegen kan men op een verfijnde manier vouwen. Hierin heb je veel mogelijkheden. Je kan de servet gewoon dubbel vouwen en op of naast de borden leggen.

3) Bordschikking

Borden horen zo’n 1 à 2 centimeter van de rand van de tafel te staan en ongeveer 50 cm van elkaar. Vergeet zeker ook geen onderborden te plaatsen! Bij iedere gang wordt hierop een ander bord met een ander gerecht geplaatst. Linksboven moet een klein bordje en mesje voor het brood of een slaatje komen. Meestal worden ook de borden even warm gemaakt. Dit kan met een speciale bordenverwarmer of je kan ze ook eventjes in warm water zetten.

4) Bestek

Plaats het bestek naast de borden volgens de volgorde van de gerechten: het buitenste bestek dient voor het eerste gerecht enzovoort. Vorken liggen aan de linkerkant, messen en lepels aan de rechterkant. Boven het bord liggen het dessertlepeltje of –vorkje.

5) Glazen

Rechts boven het bord staan de glazen. Het aantal glazen varieert van feest tot feest en hangt af van het aantal drank dat wordt geserveerd. Het glas dat uiterst rechts staat, wordt eerst in gebruik genomen. Meestal staat uiterst links het glas voor water.

6) Bloemenstukjes en andere accessoires

Last but not least: zorg voor eenvoud in je bloemenstukjes en feestaccessoires. Ze mogen het hele eetgebeuren niet overstemmen. De personen aan tafel moeten elkaar goed kunnen zien en er moet voldoende ruimte blijven.

Veel succes met je etiquetteregels! En vergeet zeker niet even binnen te springen bij AVA voor de mooiste feestaccessoires!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *