Zelf juwelen maken met Fimo klei – knutseltips!

Geplaatst op door AVA

knutselen met Fimo klei - Fimo kettingKnutselen met klei is sowieso al leuk. Met Fimo klei wordt het nog een stuk leuker dankzij de eindeloze mogelijkheden van de Fimo klei. De vele kleurtjes, de handige tools en het eindeloze aantal zaken die je ermee kan knutselen, maken van Fimo de leukste klei!

We gaven je onlangs al enkele tips om te knutselen met Fimo klei. Vandaag tonen we je stap voor stap hoe je de Fimo klei omtovert tot een knappe Fimo ketting!

Fimo juwelen om van te snoepen in 7 stappen

Vooraleer je aan de slag gaat, moet je ervoor zorgen dat je het juiste materiaal in huis hebt. Om onderstaande Fimo ketting te maken, heb je volgende zaken nodig:

  • Fimo Pastamachine
  • Fimo soft (wit, zonnebloemgeel, framboosrood, zwart)
  • Messensetje
  • Kralennaalden
  • Fimo glanslak
  • handdoek

knutselen met Fimo - Materiaal Fimo

Stap 1 – aan de slag!

Start door met de pastamachine twee plakjes klei uit te rollen in de kleuren wit, framboosrood en zwart. De dikte van de plakjes zou zo’n 3 à 4mm moeten bedragen. Vervolgens plaats je de drie kleuren op elkaar. Met je mesje snij je vervolgens vierkantjes uit de plakjes met een zijde van 2cm lang.

knutselen met Fimo - Fimo ketting maken stap 1

Stap 2 – zorg voor textuur

Door gebruik te maken van een (bad)handdoek waarmee je de stukjes Fimo aandrukt, kan je textuur creëren op de verschillende stukjes.

knutselen met Fimo - Fimo ketting maken stap 2

Stap 3 – gaatjes maken

Met je kralennaald kan je vervolgens voorzichtig gaatjes maken in de stukjes Fimo. Daar komt dan later de draad door. Wissel af met de positie van je gaatjes: recht door het midden, langs opzij of diagonaal.

knutselen met Fimo - Fimo ketting maken stap 3

Stap 4 – balletjes en worstjes rollen

Gebruik een half plakje van de framboosrode Fimo klei en kneed dit tot een balletje. Rol vervolgens een worstje met een diameter van ongeveer 4mm. Hier snijd je vervolgens kleine stukjes af (zie afbeelding). Kneed de kleine stukjes ook tot balletjes en plaats ze op de grotere bal zodat het geheel de vorm van een framboos krijgt. Prik hier vervolgens nog een gaatje door zodat je ze later aan je ketting kan bevestigen.

knutselen met Fimo - Fimo ketting maken stap 4

Stap 5 – dropveters maken

Neem een halve plak zwarte Fimo klei en rol deze uit tot een worstje met een diameter van ongeveer 4mm. Rol dit voorzichtig op tot een dropveter. Maak vervolgens in de breedte een gaatje doorheen de dropveter.

knutselen met Fimo - Fimo ketting maken stap 5

Stap 6 – drop in cilindervorm

Om die typische dropsnoepjes in cilindervorm na te maken, maak je gebruik van de gele en de zwarte Fimo klei. Van de gele klei maak je een klein pakje met een dikte van ongeveer 4mm. Daarop plaats je vervolgens een worstje van de zwarte klei met een dikte van ongeveer 6mm. Wikkel vervolgens het gele plakje rond het zwarte worstje zodat je die typische cilindervorm krijgt.

knutselen met Fimo - Fimo ketting maken stap 6

Denk ook hier weer aan het gaatje zodat je er in de laatste tap een draad door kan halen. Je kan uiteraard ook afwisselen met verschillende kleuren om zo meer variatie te krijgen.

Stap 7 – De oven in, lakken en klaar!

De laatste stap bestaat eruit de stukjes Fimo klei te verhitten in de oven zodat ze mooi uitharden. Dit doe je bij voorkeur door de verschillende stukjes op een naald te spelden en ze voor een half uurtje op 110° in de oven te stoppen. Eens de stukjes afgekoeld zijn, kan je ze nog voorzien van een laagje glanslak.

knutselen met Fimo - Fimo ketting maken stap 7

Van zodra de stukjes droog zijn kan je jouw ketting gaan afwerken door de stukjes op een mooie draad of ketting te spannen, afgewisseld met enkele kraaltjes, bedeltjes, enzovoort.

Bewaar ten slotte alle restjes in een luchtdicht zakje of luchtdichte container. Deze komen achteraf misschien nog van pas.

Veel plezier bij het knutselen en voor al je knutselmateriaal breng je een bezoekje aan één van onze AVA-winkels in jouw buurt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *