5 tips voor een onvergetelijke tafeldecoratie

Geplaatst op door AVA

tips-tafeldecoratie-tafelversieringHet oog wil ook wat. Hiermee bedoelen we niet enkel dat uw gerechten mooi verzorgd moeten zijn. Nee, ook uw tafel en de tafeldecoratie verdient de nodige aandacht. Dankzij een mooi verzorgde tafeldecoratie kan u uw gasten eerst op een visueel en dan op een culinair feestmaal trakteren!

Of het nu voor een intiem diner met je partner is of het voor het familiefeest tijdens de eindejaarsfeesten is… Je tafel verdient alle aandacht! Met de volgende tips wordt ieder feest een succes dankzij de knapste feesttafels!

Tafeldecoratie – beginnen bij het begin

De eerste tip is voor iedere activiteit (knutselen, tafels decoreren, inrichten, …) hetzelfde, nl.: voorbereiding!

In de eerste plaats is het belangrijk om te bepalen welk thema je wilt. Afhankelijk van het feest kan de keuze snel gemaakt worden, denk maar aan een kersttafel. Vervolgens moet je een lijst opstellen van benodigdheden: servetten, tafelversiering, tafelpapier of tafelkleed, placemats & onderleggers, …

Denk er ten slotte ook al eens over na wie waar gaat zitten. Voor een etentje met 2 à 4 personen is dit niet zo belangrijk maar als je een groot familiefeest organiseert, kan het toch handig zijn een plan op te stellen…

De kleuren van je tafel

Houd bij het aankleden, maar uiteraard ook bij de voorbereiding, rekening met het kleurgebruik. Tracht maximaal 2 (hoofd)kleuren te combineren. Kleine tafelversieringen kunnen evt. nog in een andere, derde kleur, maar de hoofdkleuren worden best beperkt tot 2 kleuren.

tafeldecoratie-kleuren

Zo vermijd je een kakofonie en blijft de tafel er steeds aantrekkelijk uitzien.

Tafel dekken volgens de etiquette

Je hebt alle benodigdheden in huis, je thema en de bijhorende kleuren zijn bepaald en je weet wie waar gaat zitten. Aan de slag dan maar!

Eens je tafelkleed (of tafelpapier) op de tafel ligt, kan je het bestek, de borden en de glazen erop plaatsen. Een goede tip is om een tafelbeschermer (molton) onder je tafelkleed of tafelpapier te leggen. Zo voorkom je dat het kleed, en alles wat erop staat, gaat schuiven en wordt het geluid gedempt.

In een vorig artikel stelden we al een stappenplan op voor het dekken en schikken van de tafel volgens de etiquette. Lees deze tips er zeker eens op na voor je jouw tafel gaat dekken!

Sfeer creëren met tafeldecoratie

Ieder feest is anders en heeft bijgevolg dus ook een andere sfeer. Op een diner voor twee mag kaarslicht uiteraard niet ontbreken maar ook op andere feesten zijn kaarsen zeker en vast een meerwaarde voor de feesttafel.

Maar ook andere tafeldecoratie zorgt voor een bepaalde sfeer. Dennenappels, dennentakken en kleine kerstballetjes brengen een tafel meteen in de kerstsfeer!

tafeldecoratie-tafelversiering-kersttafel

Maagdelijk wit servies en bijpassend tafelkleed, gecombineerd met verzilverd of verguld bestek (antiek bestek) en gouden tafelversiering zorgt dan weer voor een luxueuze uitstraling.

Ook naamkaartjes zijn een leuke touch! En ook hiermee kan je het thema van de feesttafel volgen waardoor ze mooi aansluiten op het geheel.

De finishing touch van je tafeldecoratie

Ten slotte kan je ook nog bloemstukken of dergelijke gebruiken als ‘centraal stuk’ op de tafel. Let er dan wel op dat je centraal stuk het zicht tussen de personen niet verstoort. Een laag stuk is dus wenselijk. Daarnaast zie je tegenwoordig ook het gebruik van pareltjes, kiezeltjes of kleine figuurtjes die overheen de tafel verspreid worden. Laat je niet té hard gaan met deze tafelversieringen want ook hier schaadt overdaad!

Veel mensen vergeten bij het decoreren van de tafel om ook de stoelen te voorzien van knappe decoratie. Een knappe strik of een mooie stoelhoes zorgen voor een volledig nieuw beeld!

En nog één laatste tip: servetten plooien! Zowel linnen servetten als papieren servetten kan je tot een knappe figuur plooien of vouwen.

tafeldecoratie-servetten-plooien

3 Reacties op 5 tips voor een onvergetelijke tafeldecoratie

 1. Bekaert Carine schrijft:

  Heel interessante website

 2. sofie schrijft:

  AVA Lokeren heeft mij gisteren schitterend geholpen met het kiezen van de juiste decorcombinaties voor onze tafel. Dankjewel! Ik ben heel blij met het resultaat!

  • Hilde_AVA schrijft:

   Beste Sofie,
   Dat doet ons heel veel plezier ! Heel erg bedankt voor de fijne reactie en alvast veel succes.
   Groetjes,
   Hilde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *