Knutselen met fimo klei: fimo juwelen zelf maken

Geplaatst op door AVA

Fimo juwelen zelf makenZelf juwelen maken is reuze fijn: je kan zelf een sieraad ontwerpen dat op en top aan jouw creatieve eisen voldoet. In de winkel vind je heel wat leuke kraaltjes om zelf juwelen te maken, maar met fimo klei kan je de kralen van je juweel ook helemaal zelf ontwerpen. Deze ovenhardende modelleerpasta is uiterst soepel en bewerkbaar, zodat je gelijk welke kralen zelf kan maken. Zo zijn er tal van kleuren fimo klei verkrijgbaar en bestaat de pasta ook met parelmoereffect of met lovertjes. Om je alvast op weg te helpen enkele leuke ideetjes om zelf fimo juwelen te maken!

Een stijlvolle blauwe fimo ketting maken

Rol 4 worsten fimo klei van ongeveer 20cm lang en een diameter van 5mm uit verschillende kleuren blauw. Snij van elke worst stukjes af van ongeveer 3mm dik. Duw twee stukjes fimo klei rond elke kant van de stalen draad die je als ketting gebruikt. Doe dit totdat de ketting volledig versierd is met stukjes fimo klei. Plaats de fimo ketting nadien in een voorverwarmde oven van 130°C gedurende 30 minuten en laat afkoelen. Een prachtige zelfgemaakte ketting is het resultaat.

Een fimo ketting zelf maken

Een fimo armband met bloemen maken

Kies om te beginnen fimo klei in enkele opvallende kleuren, eventueel in combinatie met wit. Rol van elke kleur fimo klei een strook uit van ongeveer 2mm dik. Leg daarna twee stroken gekleurde fimo klei op elkaar, druk ze goed aan, en snij er een bloem uit (dit kan eventueel met behulp van een bloemenmotief). Herhaal hetzelfde met andere kleuren en snij de hoeveelheid bloemen uit die je aan de armband wil hangen. Modelleer de rand rond te bloemen, zodat de twee kleuren op de achterkant en de voorkant van de bloem mooi in elkaar overgaan.

Plaats vervolgens dunne stroken van elke kleur op elkaar en rol dit op tot een worst. Hoe dunner je rolt, hoe fijner de spiraaltekening wordt. Snij een dun stukje van de opgerolde klei en plaats die op de voor- en achterkant van elke bloem. Maak nadien een gaatje in de lengte doorheen het midden van de bloem en plaats de bloemen in een voorverwarmde oven van 130°C gedurende 30 minuten. Tenslotte rijg je de bloemen aan een armband naar keuze en je fimo juweel is klaar!

Zelf een fimo armband maken met bloemen

Black and white fimo oorbellen maken

Om stijlvolle black en white fimo oorbellen te maken heb je vanzelfsprekend alleen witte en zwarte fimo klei nodig. Rol stroken van witte en zwarte fimo klei uit van ongeveer 4mm dik en 7cm lang. Leg afwisselend witte en zwarte stroken op elkaar en rol ze daarna tot een worst. Snij er nadien twee cirkelvormige stukken af.

Maak vervolgens een worst van zwarte fimo klei, snij er twee dikke stukken af en rol die elk op tot een parel met een diameter van ongeveer 7mm. Maak een gaatje in de parels en de cirkelvormige stukken klei, zodat je ze achteraf aan elkaar kan rijgen. Je hebt per oorbel twee parels en één cirkelvormig stukje klei nodig. Bak de klei nu in een voorverwarmde oven van 130°C gedurende 30 minuten. Laat de klei afkoelen en rijg de stukken aan elkaar tot je fantastische zelfgemaakte fimo oorbellen krijgt.

Zelf fimo oorbellen maken in black and white

6 Reacties op Knutselen met fimo klei: fimo juwelen zelf maken

 1. ineke schrijft:

  Ik heb op verlof geprobeerd om een fimo bloem te maken met de kleruren roos en rood, en een geel hartje. Het resultaat was prachtig VOOR het bakken. Er werd mij aangeraden de creatie 30 min in de frigo te zetten om wat te laten harden en dan 30 min in een voorverwarmde over op 130 gr. Resultaat: na 25 min ‘bakken’, was de roze kleur nauwelijks nog te onderscheiden van de rode kleur, het gele hartje zag er eerder bruin uit, en mijn bloem leek op een ineen gezakte puddingtaart, nauwelijks nog als bloem te herkennen. Ook de parels die ik op de zelfde manier erbij had gerold ( mooi rond met gaatje erin), waren na het bakken, uitgelopen en aan de onderkant platte misbaksels geworden. Wat deeed ik verkeerd? Waarom blijft de originele kleur niet na het bakken?

  Mvg,
  Ineke

  • Hilde_AVA schrijft:

   Beste Ineke,
   Heel erg jammer te horen dat de inspanningen geen leuke resultaten hebben opgeleverd.
   Volgens wat je hier neerschrijft, lijkt me dat de temperatuur van de oven té hoog is geweest. Naargelang het type oven kunnen baktijden en temperatuur wel eens verschillen. Wij baseerden ons voor dit blogartikel op gegevens van de fabrikant.
   De tip die je kreeg om de creatie vooraf nog een half uurtje in de frigo te zetten, lijkt ons onnodig. Op die manier creëer je te grote temperatuurverschillen (frigo-oven). Maar of dit nu de oorzaak is geweest van het mislukken, kunnen we niet met zekerheid bevestigen.
   Het is sowieso aangeraden niet te ver uit de buurt te gaan zodat je het bakproces goed kan opvolgen.
   Wij wensen je alvast heel veel succes.
   Groetjes,
   Hilde

  • Steffi schrijft:

   Als ik iets maak van fimo klei dan plaats ik het meteen als ik het af heb in de oven voor 30 minuten op 110 gr.

 2. sandra schrijft:

  Ineke, je moet ook opletten welke fimo je hebt, vb fimo soft wordt maar op 110°C gebakken. fimo classic op 130° en de fabrikant zet op de verpakking dat er zowiezo enig kleurverschil is na het bakken, en inderdaad eerst in de koelkast en dan in de oven geeft een te groot temperatuursverschil, je kan de kleur na het bakken en drogen terug doen opleven met wat glanslak. Hopelijk heb ik kunnen helpen, nog veel plezier met het maken van mooie kunstwerkjes met fimo! grt Sandra

 3. paula schrijft:

  word de ketting daarna nog vernist of is dat niet nodig

  • Hilde_AVA schrijft:

   Beste Paula,
   Een laagje glanzende vernis aanbrengen, zorgt voor een leuke afwerking van het geheel.
   Let er wel op dat je dit pas aanbrengt als je creaties afgekoeld zijn.
   Veel succes !

   Grtjs,
   Hilde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *