Zelf kerstkaarten maken voor kerst en eindejaar 2011!

Geplaatst op door AVA

zelf-kerstkaarten-maken-2011Je eigen kerstkaarten, al dan niet met foto, maken? Dan hebben wij enkele leuke tips in petto! Je eigen kerstkaarten maken is helemaal niet moeilijk, maar met de juiste tips zetten we je goed op weg zodat je de mooiste wenskaarten zelf kan maken!

Een trend die de laatste jaren merkbaar is voor het maken van kerstkaarten, is het gebruik van specifieke software. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van Photoshop of Publisher maar zulke programma’s kunnen al gauw wat geld kosten en geef toe: zo’n authentieke, zelfgemaakte kerstkaart heeft veel meer charme!

Tips om zelf kerstkaarten te maken

Ook zonder speciale software kan je de knapste wenskaarten zelf maken! De mogelijkheden zijn trouwens uitgebreider voor de zelfgemaakte kaarten. Zo kan je een 3D-effect creëren, kan je de kerstkaarten voorzien van reliëf of kan je ze versieren met allerhande decoratie zoals wasknijpers (om de kaart op te hangen), glitters, stickers, enzovoort!

Enkele benodigdheden om zelf kerstkaarten te maken:

 • Verschillende formaten gekleurd papier (met een goede dikte)
 • Gekleurde stiften, potloden, schildermateriaal, …
 • Decoratie: stickers, glitters, wasknijpers, linten, …
 • Eventueel foto’s
 • Dubbelzijdige plakband of een lijmstift
 • Eventueel ponsen
 • Schaar of een papier snijmachine
 • Stencils en sjablonen

Aan de slag met kerstkaarten!

Er bestaan werkelijk duizenden voorbeelden van kerstkaarten en manieren waarop ze gemaakt werden. Hieronder vind je enkele algemene tips waarmee je verschillende soorten kerst- en wenskaarten kan maken.

Stap 1 – kerstkaarten voorbereiding

Begin bij het begin en werk in stappen. Je zou eventueel zelfs een stappenplan kunnen maken om het jezelf wat makkelijker te maken.

Uiteraard start je met het papier zelf. Bepaal het formaat en snij vervolgens alle kaarten op maat uit. Om het jezelf gemakkelijk te maken, kan je ook al blanco voorgevormde kaarten kopen. Naast het formaat is ook de vorm zelf belangrijk: rechthoekig, vierkant, rond, …

Eens je het formaat en de vorm weet, kan je de rest gaan bepalen: de foto of afbeelding en de grootte ervan, de versiering, enzovoort. Je maakt dan ook best eerst een ontwerp: verzamel alle onderdelen van het kaartje en leg/plaats ze erop (zonder te lijmen) en bekijk het resultaat. Niet tevreden? Pas dan naar wens aan.

Wil je ten slotte een 3D-effect creëren? Bepaal dan hoe: ofwel doe je dit door stencils of sjablonen te gebruiken en achteraf het reliëf in te kleuren ofwel door gebruik te maken van foam plakband (dubbelzijdige plakband). Door hiervan gebruik te maken, kan je je afbeeldingen ‘bovenop’ de kaart plakken zodat het lijkt dat de afbeelding eruit springt.

Stap 2 – kerstkaarten vormgeven

Voorbereiding achter de rug? Tijd om er in te vliegen!

Stap 1 is het beplakken van je kaart met je patroon of met je afbeelding. Indien je een patroon met een afbeelding combineert, dien je uiteraard eerst je patroon te plakken en dan pas de afbeelding.

Stap 2 bestaat uit de versieringen. Eens je afbeelding en/of patroon geplaatst is, kan je beslissen waar de versiering dient te komen. Dit kan een lint zijn (eventueel gestrikt), maar kunnen even goed glitters, stickers of geponste figuurtjes zijn. Het is belangrijk dit bij de tweede stap te doen, zo vermijd je dat je het kaartje meteen volplakt met vanalles en nog wat…

versiering-kerstkaarten-maken

Stap 3 – de afwerking

Schrijf met een gekleurde pen in een mooi handschrift je kerstboodschap op de kaart. Vergeet ook de achterkant niet! Bedenk dus een leuke ‘afsluiter’ voor je originele kerstkaart.

Ten slotte kan je de kerstkaart voorzien van een leuke wasknijper. Zo kunnen de ontvangers van jouw kerstkaarten deze ophangen aan een leuk lint (wat trouwens een goede decoratietip is!).

Ontwerptips voor kerstkaarten

 • Best houd je het simpel. Zo maak je het jezelf niet te moeilijk en kan je zoveel kaartjes maken als je wil.
 • Te veel versieringen en figuren zijn niet goed: overdaad schaadt…
 • Overweeg je kleurgebruik. De ontvanger zal de kerstkaart namelijk een plek in de woonkamer geven en je kerstkaart hoeft daar geen eyecatcher te vormen…
 • Papier met een leuk patroon is een meerwaarde voor iedere kerst- en wenskaart!
 • Decoratie als glitters, pareltjes, e.d. zijn leuk, maar ook hier: overdaad schaadt!
 • Schrijf je boodschap eerst even op een kladblad. Zo weet je hoe het er zal uitzien op je afgewerkte kerstkaarten.

Veel succes met je kerstkaarten en alvast een schitterend 2012!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *