Zelf een masker maken voor carnaval – het Venetiaans masker

Geplaatst op door AVA

Zelf een masker maken voor carnaval? Kies voor het Venetiaanse masker!Het Venetiaanse masker is een echte klassieker. Bovendien kan je hier ook alle kanten mee opgaan. Zo kan je kiezen voor het Venetiaanse masker dat enkel de ogen bedekt of kan je bv. kiezen voor het masker van de pestdokter met de lange, kromme neus.

Deze maskers kan je tegenwoordig zowel in karton als in plastic kopen. Wil je origineel uit de hoek komen? Kies dan voor een wit masker dat je vervolgens verder aanpast…

Je eigen Venetiaans masker maken en versieren!

Ofwel kan je het wit masker schilderen en verder versieren, ofwel kan je dat als mal gebruiken om zelf een masker te maken uit papier-maché.

Dit doe je door krantenpapier in repen te knippen en het met behangerslijm op het masker te draperen. Herhaal dit tot je zo’n 3 à 4 lagen hebt. Na het drogen kan je het van de mal afhalen en vervolgens naar wens schilderen, voorzien van stof, pluimen; paillettes of glitters, enzovoort. Traditioneel wordt het masker in het goud geschilderd en een zwarte contour rond de ogen. Bovenaan het masker worden dan nog pluimen bevestigd.

Het leuke van een Venetiaans masker is dat je het aan een stokje kan bevestigen zodat je niet continu met je masker op hoeft te lopen en dat je qua versiering alle kanten op kan en honderden verschillende materialen kan gebruiken!

Het witte basismasker vind je in jouw dichtsbijzijnde AVA winkel.

Het Venetiaanse masker maken als carnavalsmasker

Venetiaans masker maken – de pestdokter

Een andere bekende vorm van het Venetiaans masker is het masker van de pestdokter met de lange, kromme neus. Een stuk moeilijker om te maken maar zeer indrukwekkend als carnavalsmasker!

Als basis kan je voortbouwen op het oorspronkelijke Venetiaans masker, al wat je nog moet toevoegen, is de bek. Deze kan je op verschillende manieren maken: ofwel door een bek te maken van een kegel uit piepschuim. Deze moet je dan in drieën snijden, hier en daar wat piepschuim weghalen en terug aan elkaar plakken met lijm zodat je een gekromde bek verkrijgt. Langs beide zijkanten kan je dan nog een inkeping maken, deze worden later zwart ingekleurd. Vervolgens bedek je de bek nog met enkele lagen papier-maché zodat je de bek mee in dezelfde kleur als je masker kan schilderen.

Zelf het Venetiaanse masker van de pestdokter maken - hoe maak ik de bek?

Maar je kan de bek ook met karton maken. Hiervoor moet je drie keer de bekvorm uit stevig karton uitknippen. Vervolgens bevestig je de drie zijden met papiertape op zo’n manier dat je een holle bek verkrijgt. De bek kan je dan vervolgens bevestigen aan je masker met stevige papiertape en dan is het nog een kwestie van het masker te verstevigen met verschillende lagen papier-maché of stevige papiertape. Nog even wat schilderen en versieren en klaar is kees: een eng masker voor carnaval! Oh ja, vergeet niet om een elastiek te voorzien zodat je het masker kan ophouden!

Zelf een masker maken voor carnaval? Kies voor het Venetiaanse masker van de pestdokter!

Het kostuum van de pestdokter vervolledig je met een lange, zwarte cape.

Alle benodigdheden en knutselmaterialen vind je bij jouw dichtstbijzijnde AVA-winkel. Veel plezier met het verkleden en laat ons zeker weten welk masker jij gemaakt hebt! Je kan onder dit bericht een reactie plaatsen en zo eventuele knutseltips delen met onze lezers.

1 Reactie op Zelf een masker maken voor carnaval – het Venetiaans masker

  1. angie schrijft:

    een venetiaans masker is super chic ps:de beste 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *