Een originele kerstboom! Kerstversiering maken met Fimo klei

Geplaatst op door AVA

Kerstdecoratie maken door met Fimoklei te knutselen - leuke figuurtjes voor een originele kerstboomMet klei kan je heel wat leuke en creatieve dingen doen. Het nadeel bij gewone boetseerklei is dat je die achteraf eventueel nog moet bakken en schilderen. Fimo klei daarentegen is beschikbaar in meer dan 80 verschillende kleuren waardoor je dus niet meer hoeft te schilderen. Bovendien kan Fimo klei makkelijk gehard worden door het een half uurtje te bakken.


Het grote voordeel van Fimo klei is dat je er werkelijk alles mee kunt maken. Zo kan je dus ook originele kerstversiering maken voor de kerstboom, om de woonkamer aan te kleden of om het klaslokaal onder te dompelen in de kerstsfeer!

Welke kerstversiering kan ik maken met Fimo klei?

Wij, bij AVA zijn op zoek gegaan naar verschillende figuurtjes die je als kerstdecoratie kan maken met Fimo klei. Dankzij de verschillende kleuren zijn er namelijk heel wat kerstfiguren die je met Fimo klei kan maken. We beginnen uiteraard met de kerstman:

Een kerstman maken met Fimo klei

Om een kerstman te maken, heb je witte, rode en evt. zwarte Fimo klei nodig. Vervolgens heb je ook nog een cuttermesje nodig en eventueel iets waarmee je het figuurtje kan ophangen: dit kan een koordje met een lusje zijn of een klein schroefoog.

Je start met een rood bolletje Fimo klei. De bovenkant en onderkant vlak je een beetje af: vanboven wat smaller en onderaan wat breder om de kerstman een rond buikje te geven.

Kerstversiering maken door met Fimoklei te knutselen - stap 1

Nu neem je een bolletje witte Fimo klei. Dit plaats je dan bovenop het rode bolletje: let er wel op dat dit bolletje wat kleiner is dan het lijfje. Maak het hoofdje mooi rond en zorg ervoor dat het goed hecht aan het lijfje.

Kerstversiering maken door met Fimoklei te knutselen - stap 2

Vervolgens rol je een slangetje witte Fimo klei dat je dan in stukjes snijdt om te gebruiken als haar. Het haar hoeft niet bovenaan het hoofd te beginnen aangezien je de kerstman nog een hoedje gaat geven. Plak het haar rondom het hoofdje (tot daar waar de oren zich zouden bevinden).

Kerstversiering maken door met Fimoklei te knutselen - stap 3

Uiteraard moet de kerstman ook een baard krijgen. Hiervoor neem je nog een stukje witte Fimo klei waarvan je dan een afgeronde driehoek maakt. Deze plak je dan op het gezichtje zodat de baard tot halverwege het lijfje komt. Nog even aandrukken en klaar.

Nu gaan we het hoedje maken en op het hoofdje plaatsen. Hiervoor gebruiken we terug rode Fimo klei. Hiermee rol je dan een pinnemuts wat je vervolgens op het hoofdje plakt. Eens de muts goed gehecht is, kan je aan het puntje nog een wit bolletje hangen om er een echte kerstmuts van te maken. Als finishing touch maken we nog een randje van ‘bont’ om rondom de muts te plakken. Ook hier maak je weer een slangetje van witte Fimo klei welke je vervolgens rondom de muts plakt.

Kerstversiering maken door met Fimoklei te knutselen - stap 4Kerstversiering maken door te knutselen met Fimoklei - stap 4-2


Als laatste kan je met je cuttermes nog wat lijntjes trekken in de baard om het wat realistischer te maken. Om de kerstman te kunnen ophangen, moet je voor het bakken uiteraard nog een bevestiging voorzien. Plaats daarom een klein schroefoog net onder het ‘pompommetje’ van de kerstmuts. Zo zal je Kerstmannetje mooi recht hangen in de kerstboom.

Kerstversiering maken door met Fimoklei te knutselen - stap 5

Als finishing touch kan je jouw kerstman nog ogen en knopen geven door zwarte bolletjes op z’n gezichtje en lijfje te bevestigen. Je kan er ook voor kiezen om je figuurtje eerst te bakken (half uurtje op 110°C) en hem daarna af te werken. We raden je dan aan om acrylverf te gebruiken voor de oogjes, knoopjes, enzovoort.

Kerstversiering maken door met Fimoklei te knutselen - afgewerkte kerstman

Een sneeuwman maken Fimo klei

Een sneeuwman maken is iets eenvoudiger. Je neemt twee of drie balletjes witte Fimo klei die van groot naar klein gaan. Deze plaats je van groot naar klein bovenop elkaar. Vervolgens kan je echte twijgjes gebruiken als armen (let dan op bij het bakken!) of je kan met witte Fimo klei armpjes maken.

Met rode, groene en/of zwarte klei kan je vervolgens enkele knopen maken en de sneeuwman ook van ogen voorzien. Met oranje klei kan je dan nog een wortel namaken die als neus kan dienen. Als finishing touch kan je de sneeuwman nog een sjaaltje geven. Ook dit kan je van Fimo klei maken of je kan na het bakken een stukje stof er als sjaal op lijmen. Ten slotte mag je het hoedje niet vergeten dat je met de zwarte Fimo klei kan maken.

Kerstversiering maken door te knutselen met Fimoklei - sneeuwman maken

Vergeet ook niet om een schroefoog te bevestigen (ter hoogte van de nek) voor het bakken als je de sneeuwman wenst op te hangen in de kerstboom.

Zowel de kerstman als de sneeuwman kan je zo groot of zo klein maken als je zelf wilt. Al het knutselmateriaal om je eigen kerstdecoratie te maken met Fimo klei kan je kopen in één van onze AVA winkels.

Veel knutselplezier en alvast een vrolijk kerstfeest!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *