Versier je kerstboom met zelfgemaakte kerstversiering!

Geplaatst op door AVA

Zelf_kerstversiering_maken_kerstboomNiets zo leuk als met het hele gezin samen de kerstboom op te zetten. Een prachtige kerstboom brengt sfeer in huis, of je nu kiest voor een echt of een namaakexemplaar. Wil je een echt unieke kerstboom versieren? Maak dan je eigen kerstversiering!

Je hebt heel wat mogelijkheden om eigen kerstversiering te maken. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf sneeuwvlokken, sneeuwballen en kerstballen maakt.

Zelf papieren sneeuwvlokken maken

Je start met een vel papier in een kleur naar keuze. De grootte maakt niet zo veel uit, wel is het zo dat des te groter je blad is, des te groter je sneeuwvlok zal zijn. In de papierhandel kan je trouwens verschillende formaten, kleuren en soorten papier bekomen. Kies bij voorkeur voor soepel papier wat beter plooit…

Stap 1 – vouw het papier

Vouw het papier samen zodat je een accordeon bekomt. De zijkanten knip je dan af zodat ze wat meer afgerond zijn.

Stap 2 – knippen!

Vervolgens knip je in het midden 2 driehoeken uit: 1 aan de bovenkant en 1 aan de onderkant. Zorg er wel voor dat je de strook niet doorknipt! Vervolgens ga je de strook in het midden bijeenbinden met een touwtje of een stuk plakband. Eens het midden vastgeplakt of –geknoopt is, kan je nog wat meer driehoeken uitknippen

Sneeuwvlok_maken

Stap 3 – bijeenplooien en plakken

Vervolgens neem je aan iedere kant de voor- en de achterkant van de strook vast en plooi je de voorkanten samen en de achterkanten samen zodat je een bol krijgt. Nadat alle kanten vastgeplakt zijn zou dit het resultaat moeten zijn:

sneeuwvlok_zelf_maken

Het leuke aan deze sneeuwvlokken is dat ze 3D lijken te zijn… De sneeuwvlokken kan je eventueel nog bedekken met glitters.

Je eigen kerstballen maken

Sneeuwballen in piepschuim

Naast sneeuwvlokken kan je ook je eigen kerstballen zelf maken. Hiervoor bestaan twee methodes.

Benodigdheden:

 • Ballen in piepschuim
 • Haakjes & lint (om ze omhoog te hangen)
 • Vloeibare lijm
 • Glitters en/of zeezout
 • Waterballonnen
 • Standaard of gekleurd papier
 • Behangerslijm
 • Eventueel schildermateriaal

Ofwel gebruik je piepschuim in ronde vormen (in de winkel kan je bollen in piepschuim kopen) die je dan bedekt met glitters. Zonder lijm zullen de glitters jammer genoeg niet blijven plakken. Dit los je op door de bollen in een mengsel van 2 theelepels water en vloeibare lijm te doppen. Vervolgens leg je ze ergens om te drogen nadat je ze bedekt hebt met glitters.

Door een klein haakje bovenin de bal te plaatsen kan je de ballen met een mooi lintje omhoog hangen. In plaats van glitter kan je ook zeezout gebruiken, of de beide tezamen. Dit geeft een leuke textuur aan je sneeuwballen:
sneeuwbal_zelf_maken

Kerstballen in papier-maché!

Ten slotte kan je ook met papier-maché aan de slag gaan! Extra leuk voor de kinderen natuurlijk. In dit geval zullen waterballonnen het juiste formaat bieden om de kerstballen te maken.

Stap 1 – ballonnen blazen

Blaas de ballonnen op tot de gewenste grootte en knoop ze dicht. Het beste is om nu al een lintje of touwtje aan de ballon te bevestigen, daar waar je de ballon hebt dichtgeknoopt. Bij het beplakken van de ballon moet je er dan wel goed op letten dat het touwtje steeds aan de buitenkant blijft zodat je de kerstbal naderhand kan ophangen.

Stap 2 – ballonnen beplakken

Maak eerst de keuze: gekleurd papier of standaard papier? Wit papier kan je naderhand nog beschilderen…

Eens je beslist hebt, kan je de ballon gaan beplakken. Smeer de ballon in met de behangerslijm en plak er enkele lagen papier op. Vervolgens leg je de ballonnen ergens opzij waar ze rustig kunnen drogen.

Stap 3 – de afwerking

Eens de ballonnen gedroogd zijn, kan je de ballon doorprikken. Vervolgens kan je ze ook nog gaan beschilderen, voorzien van glitters, enzovoort. Laat je creativiteit de vrije loop voor de mooiste kerstballen!

Naast bovenstaande kerstballen, sneeuwballen en sneeuwvlokken is er nog heel wat versiering die je zelf kan maken. Een slinger met allerhande zelfgebakken figuurtjes bijvoorbeeld. Met een mooi lint en enkele toffe figuurtjes maak je zo de knapste kerstslingers die bovendien eetbaar zijn!

Ook een geschenkstapel is leuk. Zoek enkele dozen van verschillende groottes, pak ze in met een leuk inpakpapier, voorzie ze van wat linten en franjes en plaats ze op elkaar. Verbind ze aan elkaar met wat lijm en je hebt een leuke, originele geschenkenstapel!

2 Reacties op Versier je kerstboom met zelfgemaakte kerstversiering!

 1. Bea schrijft:

  welke lijm bedoel je met vloeibare lijm?

  • Hilde_AVA schrijft:

   Beste Bea,
   Dit kan eigenlijk eender welke vloeibare lijm zijn. In ons uitgebreide assortiment, vind je vast en zeker je gading.
   Uiteraard raden we secondenlijm niet aan om te gebruiken als de kids mee helpen knutselen.
   Veel succes!
   Grtjs,
   Hilde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *