Voor Moederdag knutselen met de kids!

Geplaatst op door AVA

origineel-moederdag-cadeau-maken-met-bloemenIn sommige regio’s wordt Moederdag in mei gevierd. In de omgeving van Antwerpen wordt Moederdag echter op 15 augustus gevierd. Maar eigenlijk kan het iedere dag Moederdag zijn!

Er zijn dan ook voldoende leuke knutselideeën waarmee kinderen hun mama kunnen verrassen, of het nu Moederdag is of niet. Hieronder vind je enkele toffe knutseltips & -ideeën voor het Moederdag knutselen!


Knutselen met bloemen voor Moederdag

Met bloemen zit je (bijna) altijd goed. Nu het nog zomer is, vind je ook verschillende prachtige bloemen die je bovendien zelf kan gaan plukken! Wil je jouw eigen bloem maken? Lees dan onze tips over hoe je papieren bloemen kan maken.

Maak je eigen Kokedama voor moederdag!

Geef dit jaar niet zomaar een bos bloemen maar maak je eigen Kokedama! Kokedama staat voor mosballen. Kokedama zijn dus eigenlijk planten die in een jasje van potgrond en mos geplaatst worden en vervolgens opgehangen worden met koord. Zeer mooi en vooral enorm origineel als Moederdag cadeau. Als je er meerdere maakt, kan je bovendien de hele tuin of het hele terras versieren!

Benodigdheden:

  • Bol met koord
  • Schaar
  • Een ‘kleine’ plant met bij voorkeur korte wortels
  • Gewone potgrond & bonsai potgrond
  • Mos

Zo ga je te werk:

Meng enkele keren een handvol bonsai potgrond met gewone potgrond. Haal vervolgens de plant of bloem uit zijn potje en haal de wortels wat uiteen zodat het meeste van de aarde ertussen uit is.

kokedama-maken-orgineel-moederdag-cadeau-maken-stap-1

Spoel de wortels vervolgens af en plak het mengsel van bonsai potgrond met de gewone potgrond tegen de wortels terwijl je met één hand de plant bovenaan vasthoudt. Zorg er vervolgens voor dat de wortels met de mengeling van potgrond een mooie bol vormen.

kokedama-maken-orgineel-moederdag-cadeau-maken-stap-2

Vervolgens ga je het mos tegen de bol met potgrond en wortels plakken. Zorg dat het mos goed blijft hangen. Dit doe je door het mos voor het plakken wat vochtig te maken.

kokedama-maken-orgineel-moederdag-cadeau-maken-stap-3-4

De laatste stap is dan om het koord rond de bol te draaien. Voorzie hiervoor zo’n 2 à 3 meter koord. Draai de koord verschillende keren rond de bol, eventueel in een bepaald patroon, zodat je zeker bent dat alles mooi bij elkaar blijft. Ten slotte moet je met het koord gaan ‘regelen’ zodat de plant recht omhoog hangt. Dit doe je door één van de twee uiteinden van de koord, of beiden, rond de bol te draaien en zo te regelen. Het touw kan je dan een speciaal kleurtje geven met verf.

kokedama-maken-orgineel-moederdag-cadeau-maken

Een originele vaas maken voor Moederdag

Als je aan bloemen denkt, denk je automatisch ook aan een vaas. Ieder jaar dezelfde vaas, dat wordt wat saai. Daarom maken we voor deze Moederdag de meest originele vazen! Uit gerecycleerde wijnkurken kan je leuke vaasjes maken. Deze kan je dan overal gaan bevestigen of ook met wat koord ophangen.

Best kies je plantjes of bloemetjes die weinig onderhoud vereisen. Eén keer per week kan je ze dan met een verstuiver water geven.

Benodigheden:

  • Kleine plantjes (afhankelijk van de grootte van de kurken)
  • Enkele kurken
  • Touw of magneet
  • Eventueel lijm
  • Aardappelmesje of cuttermes

Zo ga je te werk:

Bekijk eerst goed de plantjes en maak dan voor jezelf uit hoe diep en hoe breed de kurken moeten uitgesneden worden. Vervolgens maak je dan een inkeping in de kurk zodat de wortels volledig in de kurk zitten en enkel de plant of bloem zelf boven de kurk uit komt. Haal de overtollige kurk eruit en plaats je plantje erin.

originele-vazen-bloemen-maken-moederdag-cadeau

Vervolgens kan je de kurk nog versieren door hem te beschilderen met plakkaatverf, door er stickers op te plakken of door een kleine foto van jezelf rondom de kurk te plakken. Als laatste kan je dan onderaan de kurk een magneet bevestigen met secondelijm of kan je een touwtje rond de kurk binden zodat je ze kan ophangen.

Veel plezier met het knutselen!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *