Boeken kaften is kinderspel, en ook plastificeren kan je leren

Geplaatst op door AVA

boeken lamineren

Boeken hebben het vaak niet onder de markt. Vooral schoolboeken dan: ze worden achteloos in tassen gepropt of respectloos ingezet als onderzetter voor een kop koffie. De oplossing om je boeken toch netjes te houden? Ze kaften of plastificeren. Ook wie zuinig is op zijn leesboeken, kan ze van zo’n beschermjasje voorzien. Zo blijft die prachtige kaft als nieuw. En boeken kaften is niet eens zo moeilijk. We doen het even voor!

Boeken kaften: vat de koe bij de horens

Leg het boek open op het kaftpapier en knip het op maat. ‘Op maat’ wil in dit geval zeggen: ‘met marge’. Je wil de randen namelijk nog rond het boek kunnen plooien. Voorzie daarom 5 cm extra aan elke kant. Vouw het papier vervolgens in de helft en leg het boek precies in het midden.

Knippen en vouwen

Vouw de zijkanten van het papier om de kaft van het boek en knip het onderaan schuin in. Begin daarbij breed en eindig precies even smal als de rug van je boek. Leg het boek weer even aan de kant en vouw de ingeknipte stukjes naar binnen.

boeken laminerenLeg het boek op zijn plaats en vouw nu ook de onder- en bovenkanten om. Vouw daarvoor eerst de hoeken naar binnen, zodat je driehoekig flapjes krijgt, en dan pas de hele strook. Kleef de omgevouwen hoeken van het papier aan elkaar. Sluit het boek en verstevig de rug eventueel met tape. Koppel je graag het nuttige aan het aangename? Kies dan bijvoorbeeld voor vrolijk gekleurde tape. En daar hoeft het versieren helemaal niet te stoppen. Personaliseer je kaft met een quote of een tekening en werk af met enkele toffe fantasiestickers.

Boeken plastificeren: hou je aandacht erbij!

Een boek lamineren of plastificeren doe je volgens hetzelfde stappenplan.

  • Leg je boek op de folie en knip de folie af terwijl je een rand van minstens 3cm extra overlaat. Om te voorkomen dat je vingers, schaar en boek tijdens het passen en meten al in het plastic plakken, maak je het beschermpapier nog niet los van de lamineerfolie.
  • Vouw de folie over de rand van het boek. Knip de hoeken schuin af en eindig aan de hoek van het boek.
  • Heb je je folie op maat geknipt? Dan mag de hoes eraf. Vouw de folie over de rand. Knip beide hoeken schuin af.

  • Nu het papier eraf is, is er geen weg terug. Je folie moet meteen juist zitten! Een handige tip om bellen te voorkomen: druk de folie stevig aan met je lat, tot aan de rug van het boek. Geef vervolgens net voor de rug van het boek een knip in de folie.

  • Vouw de folie om de boven- en onderkant van het boek.
  • Druk nu terug de folie stevig aan tot het einde van het boek. Maak de folie volledig los van het papier.
  • Knip de zijkanten van de folie schuin af en plooi de folie over de randen naar binnen. Knip nu al de overige folie weg.

Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *