Carnaval: dit zijn de leukste tradities

Geplaatst op door AVA

carnaval tradities maskersCarnaval werd in vroegere tijden gezien als de laatste kans om uitbundig te feesten – inclusief het nodige eten en drinken – vooraleer de katholieke vastenperiode van veertig dagen van start ging. Tegenwoordig is die katholieke achtergrond van het carnaval flink naar de achtergrond verschoven, maar enkele tradities bleven wél overeind. We zetten ze graag voor je op een rijtje én leggen je uit hoe je er creatief mee aan de slag gaat.

Venetiaanse maskers

Het carnaval van Venetië is – naast dat van Aalst, uiteraard – een van de bekendste carnavalstradities ter wereld. Typerend zijn de Venetiaanse maskers: elegant, sierlijk en soms zelfs een tikje uitdagend zijn ze hét symbool van de verleiding die het carnaval in zich draagt. Een Venetiaans masker maken kun je perfect zelf doen. Zo kom je stijlvol en verrassend uit de hoek. Hoe begin je aan jouw persoonlijke creaties? Met de witte basismaskers van AVA, natuurlijk!

Carnavaltradities: de gilles

Gilles zijn anonieme, folkloristische personages die de lente inluiden. Het bekendst zijn de ‘Gilles de Binche’, die je elk jaar in de Henegouwse stad kunt zien paraderen in hun opvallende traditionele kostuums. De basisingrediënten daarvan zijn:

  • een masker
  • een grote hoed met struisvogelveren
  • een bundel wilgentwijgen
  • een mand gevuld met sinaasappelen
  • klompen
  • een pak dat aan de voor- en achterkant opgevuld is met stro

Ook hier kan een wit basismasker dus van pas komen. Met de juiste kleuren, enkele verfpenselen in verschillende diktes én een flinke dosis fantasie tover je dit onbeschreven blad om tot jouw eigen gilles-masker of een creatieve variant daarop.

Creatief met stofjes

Uiteraard houdt een geslaagd carnavalskostuum niet op bij het masker. De echte creatievelingen leven zich daarnaast ook uit met textiel. Maak een cape van tule of voile – beide verkrijgbaar in de winkels van AVA – of gebruik textielverf om die oude jeans om te toveren tot een rafelig ‘Thriller’-exemplaar. T-shirts kun je dan weer bewerken tot kleurrijke onderdelen van een hippie-outfit. Nu nog een vredesteken om je nek hangen en jij kunt duidelijk als verloren gelopen Woodstockfanaat naar het carnavalsfeest vertrekken.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *