Lekkere soep maken en bewaren met de AVA halve liter- en literpotten

Geplaatst op door AVA

soep maken en bewarenGeen zin om uren tussen de potten en pannen te staan? Lust je wel een lekkere en gezonde opkikker tijdens de koude wintermaanden? Dan wint soep altijd als het ideale gerecht: snel, gemakkelijk en supergezond! Bovendien kun je de zelfgemaakte soep gemakkelijk invriezen en bewaren met onze halve liter- en literpotten of onze diepvriesdozen.

De kracht van soep

In het najaar is soep ons favoriete gerecht. Het bezorgt je de dagelijkse portie groenten en voedingsstoffen, zodat je lichaam gewapend is tegen de bijtende kou. Bovendien vult het de maag als geen ander en bestaan er letterlijk honderden verschillende recepten. Verkies je een specifieke groentesoort of experimenteer je graag met verschillende smaken en ingrediënten? Met soep kan het allemaal!

Bovendien kun je soep geruime tijd bewaren. In de koelkast tot enkele dagen na het bereiden en in de diepvriezer enkele maanden tot een jaar. Er zijn wel enkele tips en regels die je in acht moet nemen:

  • laat je soep goed afkoelen alvorens ze in de diepvries of ijskast te bewaren,
  • je kunt het afkoelen versnellen door koud water – au bain-marie – te gebruiken,
  • de minimale temperatuur van je diepvries moet -18°C zijn. Des te kouder, des te beter. Let er wel op dat de diepvries meer energie verbruikt als je de temperatuur verlaagt,
  • gebruik onze halve liter- of literpotten om je soep luchtdicht te bewaren en vermeld op het deksel wat er in zit en wanneer je het hebt ingevroren,
  • gebruik een etiket om aan te duiden welke soep er in de pot zit en wanneer je ze hebt ingevroren.

Bji AVA vind je zowel de etiketten als halve liter- en literpotten met deksels. Daarnaast vind je in onze winkels ook handige diepvriesdozen. Organiseer je een evenement of (winter)barbecue? Dan kan je soep schenken in onze handige soepbekers voor eenmalig gebruik.

Heerlijke soeprecepten

Witloofsoep

Bitter is dé kooktrend voor de komende jaren, dat zie je al aan de gin-tonichype. De bittere smaak doet het trouwens zeer goed in tal van soepen. Bovendien brengt het je soep veel gezonder op smaak dan zout. Witlofsoep is dan ook een topper voor het najaar.

Dit heb je nodig:

  • 1,2 kg witlof (in stukjes)
  • 1 prei (in stukjes)
  • 1 aardappel (in stukjes)
  • 5 uien (in stukjes)
  • 2½ l kippenbouillon
  • boter
  • zwarte peper
  • zout

Zo ga je te werk:

Snij de witlof en snipper dit heel fijn. Snij ook de rest van de groenten in kleine stukjes. Stoof de ui, prei en aardappelen in een pan. Voeg er het witlof aan toe en roerbak even. Blus het geheel met de kippenbouillon en laat 25 minuten rustig koken. Blus met de kippenbouillon en laat twintig minuten zachtjes koken. Breng de soep op smaak met peper en zout. Wees zuinig met het zout.

Maak je verse soep? Dan kan je er als laatste nog wat room aan toevoegen. Afwerken doe je met verse versnipperde bieslook en 100g garnalen.

Paprikasoep

Ben jij meer een fan van zoete smaken? Dan zit je goed met deze klassieker! Bovendien kun je de paprikasoep afwerken met een garnituur naar keuze – bijvoorbeeld room en verse kruiden. Zo geef je er je eigen, originele toets aan!

Dit heb je nodig:

  • 5 rode en/of gele paprika’s
  • 2 uien
  • Tomatenblokjes (250 à 300g)
  • 2l gevogeltebouillon
  • olijfolie
  • bieslook
  • cayennepeper of chilikruiden
  • peper en zout

Zo ga je te werk:

Snij de paprika’s in stukken en verwijder alle zaadjes. Gril ze gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven op 170°C. Na het afkoelen kan je de schil verwijderen. Snij de uien en stoof ze in olijfolie. Paprika’s en tomatenblokjes toevoegen en vervolgens blussen met de bouillon. 20 à 25 minuten laten garen onder een deksel. Mix het geheel en voeg de kruiden toe. Wees voorzichtig met de chilikruiden!

Serveer je de soep vers? Voeg dan wat licht opgeklopte room toe strooi er wat fijngesnipperde bieslook over.soep maken en bewaren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *