Melchior, Balthasar of Caspar? Maak je eigen driekoningenkostuum!

Geplaatst op door AVA

Het verhaal van de Driekoningen begint bij de drie wijzen uit het oosten – Melchior, Balthasar of Caspar – die de opgaande ster zagen en op zoek gingen naar de koning van de Joden. Zij volgden de ster tot in Betlehem waar ze Jezus vonden in een stal. Het verhaal en de traditie hebben de tand des tijd overleefd en ook vandaag wordt Driekoningen nog steeds gevierd. Het feest is echter pas compleet met de juiste kostuums en vandaag vertellen we je hoe je jezelf en je vrienden kan omtoveren tot de drie wijzen.

Ieder jaar wordt in vele landen Driekoningen gevierd en dat gebeurt steevast op 6 januari. In ons land is het de traditie dat kinderen dan van deur tot deur gaan om liedjes te zingen, gehuld in de kostuums van de drie wijzen. Bereid je samen met AVA voor en knutsel je eigen driekoningenkostuum!

Het driekoningenkostuum: van gewaad tot baard

De naam van het feest verklapt het al: er waren drie verschillende koningen, namelijk Melchior, Balthasar en Caspar. Iedere koning had z’n eigen gewaad en ieder had ook een ander cadeau bij voor de nieuwe koning. Zoek dus twee vriendjes uit, ga op zoek naar een oud laken of een oude t-shirt, verzamel je textielstiften en sla aan het knutselen!

Er zijn diverse methodes om je eigen cape of gewaad te maken. De eerste methode ontdek je in onderstaand stappenplan en maakt gebruik van een oude t-shirt. Bij voorkeur een t-shirt van papa of opa zodat deze wat groter uitvalt.

driekoningen-kostuum-maken---driekoningen-knutselen

  1. Leg de t-shirt open op een tafel of harde ondergrond.
  2. Knip de mouwen eraf.
  3. Knip de t-shirt open langs de naden aan de zijkant zodat je twee gelijke helften overhoudt.
  4. Let erop dat je de nek er niet mee afknipt!
  5. Plooi de t-shirt dubbel (verticaal) zodat je de juiste vorm kan maken.
  6. Klaar!

Nu kan je met textielstiften aan de slag om de cape verder te versieren. Je kan ook gekleurde vilt halen in de winkel en hiermee zelf een ster maken (of een ander logo) om vervolgens met viltlijm op je cape te plakken.

De tweede methode wordt haarfijn uitgelegd in onderstaand filmpje. Het filmpje is wel in het Engels maar het toont perfect hoe je zelf een echt bijbels gewaad kan maken met een oud laken, een schaar en wat (textiel)lijm.

Een wijze is pas een echte wijze als hij ook een baard en kroon heeft. In onze vorige knutseltips toonden we je al hoe je zelf een driekoningenkroon kan knutselen en hoe je zelf een baard kan maken.

De accessoires van de Driekoningen

Tot slot mag ook de rijzende ster niet ontbreken aan het geheel. Zonder de rijzende ster om te volgen, vinden de drie wijzen immers de weg niet naar de stal van Jezus. Je eigen staf maken is relatief makkelijk. Ga op zoek naar een plastic of houten stokje, leuke lintjes, gekleurd papier en lijm.

Wikkel een eerste lintje rond de staf en plak boven- en onderaan vast. Neem nu een ander kleurtje en wikkel dit opnieuw rond de staf. Let er wel op dat je het eerste lintje nog kan zien. Plak opnieuw vast.

Knip vervolgens twee even grote sterren uit geel papier. Plak ze aan elkaar maar laat onderaan nog een opening zodat je de ster over de staf kan schuiven. Plak de ster tot slot vast aan je staf.

zelf een staf maken - driekoningen knutselen

Nu kunnen jullie als echte koningen op stap om de traditionele driekoningenliedjes te zingen en heerlijk snoep te verzamelen!

Bij AVA vind je al het knutselmateriaal om je eigen driekoningenkostuums te maken of om mooie tekeningen te maken van de rijzende ster en de stal van ‘kindeke Jezus’. Veel plezier!

Bron foto: Ketnet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *