Terug naar school – 7 tips voor een zorgeloze start van het nieuwe schooljaar

Geplaatst op door AVA

Terug naar school met AVA - Back 2 school

Een nieuw schooljaar, dat betekent een nieuwe ontdekkingstocht! Nieuwe vakken en leerkrachten, leuke klasgenootjes om te leren kennen, gloednieuw schoolmateriaal, enzovoort. Om de start van het schooljaar 2014 zo vlot mogelijk te laten verlopen, geven we jullie enkele handige tips mee.


Terug naar school: goed begonnen, is half gewonnen

Alles in huis?

Dit gezegde is een oude gekende maar het vermijdt een hoop stress. Een tweetal weken voor het nieuwe schooljaar overloop je best het benodigde schoolmateriaal waarna je alles kan klaarzetten:

 • schooltas,
 • pennenzak met alle nodige schrijfwaren,
 • passer, geodriehoek, rekenmachine, … ,
 • alle boeken en schriften en het bijhorende kaftpapier,
 • brooddoos,
 • turnzak en turnpantoffels/sportschoenen,

Ontbreekt er nog iets? Dan heb je nog ruim twee weken de tijd om alles in huis te halen. De meeste scholen bezorgen je ook telkens een overzicht van het schoolmateriaal wat je dan meteen kan gebruiken als winkellijstje.

Ontdek het assortiment schoolmateriaal bij AVA.

Alles in de boekentas?

Eens je alles in huis hebt, kan je een weekje op voorhand samen met je zoon of dochter de boekentas vullen. Zo kan je meteen duidelijk maken dat spullen die ze niet nodig hebben, ook niet onnodig meegezeuld moeten worden. Een te zware boekentas is immers slecht voor de rug en schouders. Een goede regel is dat het gewicht van de boekentas maximaal 10% van het lichaamsgewicht van je zoon of dochter mag bedragen. Hippe boekentassen maken het schooljaar wat leuker, maar let er dan wel op dat ze voldoende steun bieden en stevig genoeg zijn.

Een strakke planning

Deze tip geldt niet alleen voor de eerste schooldag maar ook voor de rest van het jaar. Een planning zal je immers helpen om iedere schooldag vlot te laten verlopen zonder een ochtendspits bij jullie thuis.

 1. Stel een planning op voor de schooldagen: ’s avonds wordt het huiswerk gemaakt, de agenda getekend en de schooltas gemaakt voor de volgende dag. ’s Morgens staan de kinderen tijdig op en hebben ze nog even tijd om zich klaar te maken. Vervolgens kunnen jullie samen het lunchpakket maken en op tijd naar school vertrekken.
 2. Hang een weekkalender aan de koelkast zodat je weet wanneer de ‘speciale’ lessen plaatsvinden zoals de turn- of zwemles, tekenles (waarbij speciaal materiaal nodig is), uitstappen, … Zo kan je zeker niet vergeten om alle benodigdheden op voorhand klaar te zetten.

Ritme en routine

Kinderen hebben nood aan routine. Begin daarom al een tweetal weken voor de start van het schooljaar met de ‘schoolroutine’: op tijd gaan slapen en op tijd uit bed. Leer je kinderen ook het juiste ritme aan om zich ’s morgens klaar te maken: uit bed, onder de douche, tanden poetsen, kleren aan, ontbijten, … Des te sneller ze de routine aanleren, des te vlotter het schooljaar zal verlopen.

Genius at work!

terug naar school - bureau klaarzettenZorg ervoor dat jouw kleine genie de nodige plaats heeft om zijn huiswerk te maken. Bij voorkeur voorzie je een aparte bureau waar hij of zij al z’n boeken netjes kan opbergen en waar de nodige ruimte is om taken te maken en knutselwerkjes te maken.

Eerste keer naar school of een nieuwe school?

Gaat je kind voor het eerst naar school of start hij of zij op een nieuwe school? Dan leer je best samen de school en de omgeving kennen. Breng een bezoekje aan de opendeurdag en fiets even rond in de wijk. Zo kunnen jullie afspreken waar en wanneer je hem of haar zal afzetten en ophalen of langs welke weg je zoon of dochter best naar school en terug naar huis fietst of wandelt.

Na inspanning komt ontspanning

Gun je kind steeds de tijd om wat te acclimatiseren. Vooral in het begin van het schooljaar kan je kind zeer onder de indruk zijn van al het nieuwe dat op hem afkomt. Voorzie dus wat ontspanning na school maar maak wel goede afspraken:

 • Na school een half uurtje spelen en dan huiswerk.
 • Is het huiswerk af? Bepaal dan tot wanneer je kind (buiten) mag spelen.
 • Zorg ervoor dat je kind een half uur tot een uur voor slapenstijd geen al te actieve dingen meer doet. Videogames bijvoorbeeld houden de hersenen nog geruime tijd actief waardoor je kind moeilijker zal inslapen.

Heb je zelf nog een goede tip om te delen met andere ouders? Laat het dan zeker weten via de reacties hieronder! Wij wensen alvast alle schoolgangers én de ouders een zorgeloos en succesvol schooljaar! En ontbreekt er nog iets in de boekentas? Breng dan een bezoekje aan één van onze winkels en ontdek ons zeer ruime assortiment schoolmateriaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *