Lies, Liesje of Lieze? Zo kan je de beste babynaam te kiezen

Geplaatst op door AVA

babynamen app - hoe een babynaam kiezen

Je voornaam, die draag je voor het leven. Bovendien hebben verschillende onderzoeken al aangetoond dat onze voornaam bepalend is voor onze toekomst. Zo zal Kevin het nooit ver schoppen terwijl Alexander wel eens je baas zou kunnen worden. Hetzelfde geldt zowel bij meisjes als bij jongens.

4 tips voor de perfecte babynaam

Voor alle duidelijkheid: volgens ons maken Kevin en Alexander even veel kans in het leven en we willen zeker niemand stigmatiseren. Er zijn echter verschillende onderzoeken die aantonen dat de voornaam wel degelijk van invloed is op het sociale, academische en professionele leven van je kind. Bezint eer ge begint dus. En wel met deze tips.

Bezint eer ge begint: neem je tijd!

Van de eerste (positieve) zwangerschapstest tot de bevalling heb je zo’n 9 maanden tijd. Meer dan voldoende tijd dus om goed en lang na te denken over de naam van jullie kind. Trends en hypes zijn altijd leuk maar gaan ook even snel als ze gekomen zijn. Je kind dus een ‘trendy’ naam als Xy of Pippa Bluebell – oh ja, dat zijn echte namen – meegeven, is misschien leuk voor enkele maanden maar je kind zal je later hoogstwaarschijnlijk niet dankbaar zijn.

Televisieseries, orkanen, WK’s (denk maar aan Tytus Dries Marouane Tytgat), rockbands, … zijn vaak een bron van inspiratie. Of het dan ook echt een goed idee is om je kind naar een rocker of voetballer te noemen, laten we in het midden.

Van babynaam apps tot The Baby Name Predictor

Laat je een handje helpen door de hedendaagse technologie. Neem plaats in je zetel, neem je tablet of smartphone bij de hand en surf naar de App Store of Google Play Store. Zowel voor Apple als voor Android zijn er intussen tientallen zogenaamde ‘babynaam apps‘. Oervlaamse namen, Arabische namen, de meest stoere namen, trendy namen, … Je vindt het allemaal tussen de apps.

En wil je weten hoe populair bepaalde voornamen geweest zijn of hoe populair ze nog zullen worden? Dan kan je even surfen naar ‘The Baby Name Predictor’. Deze online tool toont je aan de hand van grafieken hoe populair een naam vroeger was, nu is en in de toekomst zal zijn.

babyname predictor - babynaam kiezen

Een leuke gimmick voor wie toch liever iets unieker wilt maar aangezien het Amerikaans is, zullen echt Vlaamse namen weinig resultaten geven.

Ga voor retro!

Alles wat retro is, is hip. Hetzelfde geldt voor babynamen. Als we de top 10 van babynamen van de afgelopen jaren bekijken, zien we dat een groot deel van de plaatsen ingenomen worden door traditionele namen. Ook voor 2014 blijken namen als Seppe, Arthur, Victor en Louise, Julie en Marie het goed te doen.

Net omdat je ze geregeld hoort, blijven ze zo populair. En het is ook net de traditie die hier een grote rol speelt. Regelmatig worden kinderen naar een familielid genoemd en opa’s en oma’s hebben nu eenmaal niet zo van die hippe namen. Wetende dat je naar je (over)grootmoeder of –vader genoemd bent, zal echter veel belangrijker zijn dan een naam te hebben die 20 jaar geleden hip was.

Lijstjes! Top 10 babynamen

Waar lijstjes toch niet goed voor zijn: ook voor het kiezen van een babynaam! Bij Kind & Gezin kan je op ieder moment online een lijstje samenstellen met de meeste populaire namen voor jongens en meisjes. Je hebt eigenlijk drie opties:

  • Je zoekt een voornaam,
  • Je hebt al een voornaam en wilt weten hoe populair die is,
  • Of je zoekt de top voornamen in Vlaanderen.

Bij die laatste optie kan je dan ook nog eens kiezen voor de top van populaire namen of die van originele namen. Als we even een zoekopdracht ingeven voor de top 10 van populaire voornamen van 6 augustus 2013 tot nu, dan krijgen we het volgende lijstje:

Jongen

Meisje

 – Lucas, 291 geboren

 – Emma, 339 geboren

 – Vince, 279 geboren

 – Elise, 311 geboren

 – Louis, 272 geboren

 – Ella, 296 geboren

 – Noah, 271 geboren

 – Marie, 284 geboren

 – Liam, 267 geboren

 – Louise, 263 geboren

 – Arthur, 266 geboren

 – Julie, 249 geboren

 – Finn, 262 geboren

 – Noor, 248 geboren

 – Mathis, 256 geboren

 – Lotte, 243 geboren

 – Stan, 249 geboren

 – Fien, 228 geboren

 – Adam, 235 geboren

 – Lena, 224 geboren

Welke naam je ook kiest, bij AVA kan je steeds terecht voor het drukken van de geboortekaartjes. Je hebt de keuze uit diverse leuke ontwerpen en wij zorgen voor een professionele afwerking. Onze verkopers vertellen je graag alles over de mogelijkheden
!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *