Je feestdecoratie is pas geslaagd met knappe ballondecoratie!

Geplaatst op door AVA

zelf-ballondecoratie-maken-feestdecoratieDe sfeer op een feestje wordt niet alleen bepaald door de gasten maar ook door de feestversiering & decoratie. Ballondecoratie past dan ook op ieder feest: van verjaardagsfeestjes voor kinderen tot trouwfeesten.


Bovendien kan je je creatieve geest de vrije loop laten bij het maken van ballondecoratie. Er zijn zoveel verschillende manieren en mogelijkheden om knappe ballondecoratie te maken, van eenvoudige ontwerpen tot meer ingewikkelde maar des te meer indrukwekkende ontwerpen…

Zelf ballondecoratie maken

Als je aan ballondecoratie denkt, is een ballonnenboog één van de eerste dingen die naar voor komt. Een ballonnenboog maken is trouwens helemaal niet zo moeilijk. Het kost wel enige voorbereiding en tijd.

Zo moet je eerst even nadenken over welke kleuren je wilt gebruiken. Bedrukte ballonnen zijn uiteraard ook een mogelijkheid. Het mooiste is om twee of drie kleuren te combineren. Let er dan wel op dat je de kleuren steeds op dezelfde manier afwisselt. Vervolgens moet je ook de constructie van de boog maken. Hiervoor start je best vanuit een PVC-buis (ca. 3-4cm. diameter) die je dan verankerd. Ofwel in de grond, in speciale staanders (bv.: parasolhouder) of in zware potten (bv. verfpotten gevuld met zand of cement).

Mits enige handigheid en wat koppelstukken kan je met flexibele PVC-buizen ook bepaalde vormen maken zoals bv. een ballonnenboog in hartjesvorm d.m.v. een koppelstuk met een hoek van 90 graden.

Je eigen ballonnenboog maken – aan de slag!

Eens je bepaald hebt hoe groot je ballonnenboog moet zijn en welke kleuren je gaat gebruiken, kan je aan de slag. Voor een ballonnenboog van zo’n 3 meter breed en 3 hoog heb je, afhankelijk van de grootte van je ballonnen, tussen de 75 en de 90 ballonnen nodig.

De eerste stap is om alle ballonnen op gelijke grootte op te blazen. Een ballonnenpomp zal zeker van pas komen bij het opblazen van meer dan 75 ballonnen… Eens ze opgepompt zijn, ga je ze per vier aan elkaar bevestigen. Dit doe je door telkens twee ballonnen aan elkaar te knopen en dan 2 paren te verbinden. Het verbinden gebeurt door de knopen van de vier ballonnen bij elkaar te houden en dan achtereenvolgens twee ballonnen rond de knoop te draaien.

zelf-ballonnenboog-maken-ballonnen-knopen

Die laatste techniek pas je ook toe om de ballonnen aan de PVC-buis te bevestigen. Houd de knoop van de vier ballonnen vast aan de PVC-buis en draai achtereenvolgens twee ballonnen over de knoop. Zorg er wel voor dat je de ballonnen meteen op de juiste plaats bevestigt, je kan ze achteraf niet meer verschuiven.

zelf-ballonnenboog-maken-ballonnen-bevestigen-draad

Om een mooie kleurschakering te hebben, verbind je best 4 ballonnen van dezelfde kleur met elkaar. Vervolgens ga je de vier ballonnen telkens afwisselen van kleur. Dus eerst 4 ballonnen in de ene kleur en vervolgens 4 ballonnen in de andere kleur. Dit herhaal je tot het einde.

zelf-ballonnenboog-maken-ballonnen-bevestigen

Ballonnenboog maken met helium

De bovenstaande ballonnenboog maak je met gewone lucht. Maar je kan ook een veel eenvoudigere ballonnenboog maken met een dunne draad, heliumballonnen wat lint en twee gewichten. Al wat je moet doen is de draad bevestigen aan twee gewichten en vervolgens de heliumballonnen met een mooi lint bevestigen aan de draad. Dankzij de helium stijgen de ballonnen dan mooi op en de draad zorgt ervoor dat er een mooie ballonnenboog gevormd wordt.

ballonnenboog-heliumballonnen-draad-lint

Er is uiteraard nog veel meer feestdecoratie te maken met ballonnen. Van ballontrossen tot ballonslingers en zelfs ballonzuilen. Mits enige handigheid kan je alle ballondecoratie zelf maken en maak je elke feestdecoratie geslaagd!

Hieronder krijg je alvast een idee van welk materiaal AVA aanbiedt om zelf ballondecoratie te maken: ballonpompen, bedrukte ballonnen, gekleurde ballonnen, ballonfiguren, enzovoort!

12 Reacties op Je feestdecoratie is pas geslaagd met knappe ballondecoratie!

 1. patricia schrijft:

  Ik vind het allemaal prachtig hoor!

  • Hilde_AVA schrijft:

   Beste Patricia,
   Heel erg bedankt voor je fijne reactie. Dit doet ons plezier !
   Groetjes,
   Hilde

 2. saalien schrijft:

  Ik ben kleuterleidster en werk rond het thema ballonnen.
  Waar kan ik goedkoop aan helium geraken om in gewone ballonnen te doen?

  • Hilde_AVA schrijft:

   Beste,
   Ook voor heliumkits kan je bij Ava terecht. Neem gerust contact op met je dichtstbijzijnde winkel of spring eens binnen.
   Alle gegevens vind je op onze website : http://www.ava.be/winkels/
   Veel knutselplezier !
   Groetjes,
   Hilde

 3. A.q schrijft:

  Hej, kan je ook gewoon ballonnen komen opblazen bij de winkel? En hoeveel zou heg kosten voor 6 ballonnen.

  • Simon schrijft:

   Beste,
   Bij AVA kan je in de winkel geen ballonnen direct laten opblazen. Wel kan je een heliumkit vinden waarmee je zelf thuis snel ballonnen kan opblazen.
   In jouw AVA winkel kunnen ze u zeker meer informatie hierover geven.

   Groeten!

 4. Gevaert Ellen schrijft:

  Beste

  Hoeveel kost een heliumkit bij jullie? En hoeveel ballonnen kan je hiermee opblazen?

  Bedankt voor de info.
  Mvg

  • Evelyne Paniez schrijft:

   Goedemiddag Ellen,

   Wij hebben inderdaad verschillende mogelijkheden om ballonnen op te blazen, beschikbaar in ons assortiment. Meestal hebben de kits een capaciteit van 50 ballonnen van 23cm diameter, 27 ballonnen van 27cm diameter en 17 ballonnen van 30cm diameter.
   In onze winkels kan u de meest recente prijzen raadplegen.

   Vriendelijke groeten,
   Evelyne

 5. Kato Van Dongen schrijft:

  Zijn ballonnen om te vullen met Helium speciale ballonnen of lukt dat ook met gewone ballonnen?

  Mvg,
  Kato

  • Evelyne Paniez schrijft:

   Dag Kato,

   Dit lukt in principe met alle kwalitatieve heliumballonnen. Met een heliumkit blijven deze ballonnen zo’n 4u in de lucht tenzij je de Hi-Float gel gebruikt, dan blijven de ballonnen tot 5 dagen in de lucht (aanrader), deze gel vult namelijk de poriën van de ballon waardoor de helium niet kan ontsnappen.

   Vriendelijke groeten,
   Evelyne

 6. sandy schrijft:

  Hoe lang blijft een ballon zonder helium goed van vorm? Kan je zo een boog 1 dag vooraf maken of is dit niet mogelijk doordat de ballonnen dan krimpen?
  Vriendelijke groetjes Sandy

  • Evelyne Paniez schrijft:

   Goedemiddag Sandy,

   Uiteraard hangt alles af van de grootte van de ballon. Beste afmetingen zijn 27 à 30cm, deze blijven gevuld met helium en “onbehandeld met hi-floats” 5 à 8 uren in de lucht. We verkopen het produkt Hi-Float, dit is een soort gel dat voor het opblazen in de ballon kan worden aangebracht en die de poriën van de ballon dicht, waardoor de helium tot 5 dagen zijn werk blijft doen.

   Als het is om een boog te maken, is er mijn inziens geen helium nodig en kan dit met gewone lucht opgeblazen worden en dit kan zeker de dag voordien gedaan worden (blijft zelfs enkele dagen goed) maar ook hier zal de lucht zachtjes via de poriën ontsnappen.

   Groeten,
   Evelyne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *