Leuke knutselactiviteiten & ideeën om het zomerkamp op stelten te zetten!

Geplaatst op door AVA

zomerkamp - knutselactiviteiten voor kinderen op kampDe grote vakantie is aangebroken en je weet wat dat betekent: 2 maanden lang spelen, genieten van de zon en het water, op vakantie gaan en… zomerkampen!

Trek je met je school- of scoutsvriendjes naar het buitenland? Of ga je iedere dag ravotten bij de opvang van de speelpleinwerking? Met onze ideeën & knutselactiviteiten zal je je zeker niet vervelen, integendeel!


Pret verzekerd met onze knutselactiviteiten & ideeën

Chiro en Scouts (en andere jeugdbewegingen), scholen of sportclubs maar ook diverse reisverenigingen organiseren ieder jaar zomerkampen, ook in 2014. Zo zijn er zowel kampen met dagopvang als zomerkampen aan zee, in de ardennen of in het buitenland.

Net omdat ieder kamp anders is, zochten we enkele leuke ideeën uit die je overal kan doen.

Zelf een kampvuur maken

Deze tip is voor kinderen die op kamp zijn voor meerdere dagen en begeleid worden door volwassenen. Samen met de kampleiders kan je een heus kampvuur maken. Een kampvuur zorgt voor een superleuke sfeer en bovendien kan je vanalles doen aan het kampvuur. Zo kan je marshmallows of andere snacks opwarmen, kan je liedjes zingen en instrumenten bespelen of kan je enge griezelverhalen vertellen.

kampvuur maken - marshmallows

Bovendien heb je verschillende manieren om een kampvuur te bouwen. Zo kan je een tipi maken maar ook een jagersvuur, een pagode of zelfs een kribbevuur. Eerst moet er ook hout gesprokkeld worden en ten slotte moet er best ook cirkel met stenen (en zand) rond het vuur gemaakt worden zodat het vuur niet kan uitbreiden en iedereen op veilige afstand zit.

Houd er wel rekening mee dat er op sommige plaatsen een verbod is op kampvuren.

Verover de vlag gemengd met verstoppertje

verover de vlag en verstoppertjeJe kent het spelletje verover de vlag en verstoppertje speel je als de beste? Wel dan zal je het volgende spelletje ongetwijfeld heel leuk vinden! Met slechts enkele benodigdheden kan je samen met je vriendjes een hele middag op zoek gaan naar de verstopte ‘vlaggen’. Maar let op voor de wachter want hij (of zij) kan wel eens roet in het eten gooien.

Benodigheden:

 • Ijslollystokjes (platte, houten stokjes)
 • Gezichtsverf & water- of acrylverf
 • Een felgekleurd shirt
 • Natte doekjes

Instructies:

Verstop een 5 à 6-tal van de stokjes over het speelterrein. Ieder stokje krijgt z’n eigen kleur en bij ieder stokje ligt ook de gezichtsverf. Alle spelers moeten op zoek gaan naar de stokjes. Bij ieder gevonden stokje kunnen ze dan een streep met die kleur op hun gezicht zetten. Je moet je natuurlijk wel wat gedeisd houden zodat de anderen niet zien waar het stokje verstopt is. Wie het eerste alle kleuren op z’n gezicht heeft, wint. Let wel op! De wachter sluipt rond en wanneer de wachter je kan aantikken, mag hij/zij één van de strepen van je gezicht halen met een nat doekje.

Watergevecht! Maak je eigen waterballonnenkanon

Waterspelletjes zijn altijd leuk tijdens de zomer en wat is er beter dan een heus waterballengevecht? Een waterballengevecht met een heus kanon! Nu, een kanon is misschien wat overdreven maar je zal alleszins de waterballonnen door de lucht zien suizen met volgende knutseltip:

Benodigdheden:

 • Rubberen slang of elastiek die voldoende lang en dik zijn
 • Plastiek potje of een stevig stuk stof

Je kan ofwel werken met een potje waarin je dan de waterballonnen kan plaatsen of je kan werken met een stevig stuk stof waarop de waterballon komt te liggen. Het makkelijkste is om de katapult met het potje te maken aangezien je daarbij niet moet naaien.

In het potje maak je langs beide kanten 2 gaatjes (in totaal dus 4 gaten). Aan elke kant komt vervolgens een rubberen slang te zitten. Zorg er wel voor dat de randen van de gaten niet te scherp zijn, anders snijdt dit het rubber kapot. Door de randen wat te smelten, kan je het scheuren van de rubber vermijden. Na het smelten van de randen kan je dus aan elke kant een rubberen band door de twee gaten halen en vervolgens dichtknopen. En je katapult is klaar om waterballonnen het luchtruim in te sturen!

Vervolgens kan je er een spelletje van maken: wie schiet zijn ballonnen het verst? Je kan je ook onderverdelen in groepjes. Per groepje krijg je 10 ballonnen waarmee je zoveel mogelijk andere moet raken die op een afstandje verspreid staan over een vak van 5m². De groep met het meeste treffers wint!

Knutselmateriaal voor op kamp

Om er zeker van te zijn dat er geen enkel saai moment op kamp is, vind je bij AVA heel wat knutselmateriaal dat makkelijk mee op kamp kan en dat zowel voor peuters als voor jongeren voor heel wat pret zorgen:

 • Kladblokken, tekenpapier, stiften en kleurpotloden, …
 • Vingerverf en waterverf
 • Boetseerklei
 • (water)ballonnen voor een heus ballonnengevecht
 • Ruim assortiment knutselboeken

Bron kampvuren: scoutquest / foto verstoppertje

2 Reacties op Leuke knutselactiviteiten & ideeën om het zomerkamp op stelten te zetten!

 1. b. catry schrijft:

  Zalig idee: waterballonnenkanon!
  doe ik hoor
  groetjes

  • Hilde_AVA schrijft:

   Dank je voor de fijne reactie !
   Veel plezier ermee en mocht je hiervan leuke kiekjes hebben, stuur ze ons gerust door.
   Groetjes,
   Hilde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *