Vers van de grill: heerlijk gekruide BBQ-tips voor een onvergetelijke zomer

Geplaatst op door AVA

Tuinfeest of barbecue organiseren? Ontdek dan onze barbecue tips en ideeënDaar is de zomer, daar is de zon! Nu ja, momenteel is het nog lente maar de zon, die is al wel van de partij! Bij de eerste zonnestralen en warme(re) temperaturen, kunnen we de zalige geur van houtskool en vuurkruiden bijna ruiken: barbecuetime!

Voor dat je echter naar je tuinhuis holt om je barbecue boven te halen, check je best even onze bbq tips en ideeën om er deze zomer een originele twist aan te geven.

 

3 manieren om je BBQ recepten dat tikkeltje meer te geven

Naast voetbal en wielrennen is ook barbecueën een zeer geliefde volkssport. Als ware bourgondiërs is iedere barbecue een waar feestmaal van verschillende vleessoorten, groentjes en fruit, overheerlijke desserts en uiteraard ook een pintje, wijntje of een zomerse sangria. Om je bbq gerechten een originele twist en unieke smaak te geven, hebben we volgende tips verzameld:

Je vlees roken

barbecue tips & ideeën - smoke pellets jack danielsNaast je vlees grillen, kan je het vlees ook roken. Dit doe je met rookpellets, houtschilfers of kleine houtbrokjes. Hiervoor kan je hout gebruiken dat voor de open haard bedoeld is om het een lekker rokerige smaak te geven. Maar je hebt tegenwoordig ook ‘hout dat op smaak gebracht is’. Hiermee bedoelen we bv. de Jack Daniel’s rookpellets die gemaakt zijn van de whiskyvaten. Deze rookpellets geven je vlees een sterke maar zoete smaak. Perfect voor de vleesliefhebbers!

De rookpellets strooi je tussen of leg je bovenop de houtskool.

Originele én gezonde BBQ-marinade: marineren met bier

barbecue ideeën en gerechten - marinade met donker bierJe vlees marineren in bier zou er volgens onderzoek voor zorgen dat je gerechten minder schadelijke stoffen zou opnemen. Het beste is om je vlees te marineren in donker bier. Bovendien zorgt het ook voor een heerlijke smaak, denk maar aan stoofvlees op basis van donker bier. Maar ook een gewone pils zou de schadelijke stoffen al met 13% verminderen.

Creëer warmtezones

Om je vlees optimaal te bereiden en het dus zowel mooi dicht te schroeien en te grillen als het lekker mals te maken, creëer je best twee zones in je barbecue. Een hete zone vlak boven de houtskool (en eventueel rookpellets) waar je het vlees kan grillen en dichtschroeien en een koelere zone waar het vlees rustig verder kan bakken. Net zoals je in de pan eerst je vlees dichtschroeit op hoge temperatuur en het vervolgens verder laat rusten op een laag vuur, kan je deze techniek dus ook overnemen op de bbq.

Hippe barbecue-uitnodigingen die je spontaan honger doen krijgen

Zonder uitnodiging geen feest. Je gasten moeten immers weten waar en wanneer het festijn zal plaatsvinden. Een leuke bbq uitnodiging doet hen al meteen watertanden en zal ervoor zorgen dat ze je niet vergeten.

Een leuke trend voor deze lente & zomer zijn de BYO bbq uitnodigingen. BYO staat daarbij voor Bring Your Own. Je raadt het al: dit gebruik komt overwaaien uit Amerika. Het mooie aan zulke uitnodigingen is dat je zo op ludieke manier kan vragen om iets mee te brengen: BYO meat, BYO sangria, BYO dessert, … Op die manier ben je er zeker van dat er alleszins voldoende stukken vlees, sangria of desserts zullen zijn en bovendien heeft iedereen zo iets dat hij of zij lekker vindt.

Om je een idee te geven hoe zo’n BYO uitnodiging eruitziet, hebben we alvast enkele voorbeeldjes gezocht:

Bron: Juxtapost

Je barbecue uitnodigingen kan je dan meteen laten drukken bij AVA. Ten slotte hebben we ook nog enkele leuke & originele ideetjes om een unieke barbecue te organiseren:

Met cadeaupapier kan je flessen (maar ook vazen, glazen, etc.) in een leuk jasje steken:

barbecue ideeën & tips - flessen

Maak van kerstverlichting hippe tuinverlichting door cupcake papiertjes over de lampjes te plaatsen:

barbecue tips & ideeën - sfeerverlichting

Bij AVA vind je naast inspiratie, originele tips en leuke ideeën uiteraard ook al het materiaal om er een geslaagde bbq van te maken: van tafelbekleding & decoratie tot verpakkingen & uitnodigingen.

2 Reacties op Vers van de grill: heerlijk gekruide BBQ-tips voor een onvergetelijke zomer

  1. mark schrijft:

    Tof artikel en goede tips. Het marineren met bier is niet echt mijn favoriet maar aan warmtezones had ik nooit aan gedacht. Ook de BBQ uitnodigingen zijn een goed idee..

    • Matteo schrijft:

      Marineren met bier is inderdaad voor liefhebbers, maar zeker de moeite waard! Blonde Leffe is zeker een aanrader.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *