6 wetenschappelijk bewezen studietips voor geslaagde examens!

Geplaatst op door AVA

leren leren - tips voor het studerenEen heldere geest in een gezond lichaam. Dat heb je nodig om het beste uit jezelf te halen tijdens de examenperiode. Geen pillen of wondermiddeltjes bij AVA maar praktische tips & tricks die je hersenen in blokmodus zetten.

Vergelijk je hersenen even met je kamer: wanneer deze volledig overhoop ligt, vind je niets meer terug. Hetzelfde geldt voor je hersenen: wanneer het een chaos is in je bovenkamer, wordt het moeilijk om er iets in te bewaren, laat staan om het terug te vinden…

Van een heldere geest tot beter ontspannen – Tips voor stressvrij blokken

Om een heldere geest te krijgen, moet je soms je hoofd letterlijk leegmaken. Tegenwoordig wordt daar de mooie term ‘brain dump’ aan gegeven. En dat is meteen onze eerste tip: een brain dump oefening.

Je hoofd leegmaken met een brain dump oefening

Neem pen en papier bij de hand en noteer alle zaken die je moet herinneren voor de komende blokperiode: verjaardagen, een tandartsafspraak, een voetbaltraining of –match, je kamer opruimen, die mails die je nog moet beantwoorden, … Echt alles wat je kan bedenken. Zo kan je als het ware alles uit je hoofd bannen en heb je voldoende ‘opslagruimte‘ voor al die leerstof.

Je hoofd volledig leegmaken is de beste manier om je langetermijngeheugen voor te bereiden op al die leerstof.

brain dump oefening - hoofd leegmaken - studietips examens 2014

Voldoende slapen en leren bij het slapengaan & opstaan

Veel studenten maken de fout om ‘nachtje door te doen’ met als gevolg dat ze de dag van het examen moe zijn. Voldoende slaap is echter een goede stimulans voor het geheugen.

Wat wel een goed idee is om net voor het slapengaan en net na het opstaan de belangrijkste zaken te herhalen. Slaap zorgt ervoor dat we nieuwe herinneringen beter onthouden dus wat je net voor het slapengaan leert, bij voorkeur dus een samenvatting, zou je bijgevolg beter moeten onthouden. ’s Morgens is je hoofd leeg wat betekent dat je heel wat nieuwe zaken kan opslaan. Opnieuw een ideaal moment om de belangrijkste zaken nog eens te overlopen.

Geheugensteuntjes & ezelsbruggetjes

Maak voor jezelf enkele ezelsbruggetjes en geheugensteuntjes om bijvoorbeeld lastige definities of opsommingen uit het hoofd te leren. Zo kan je met iedere letter van het eerste woord uit de definitie een eigen woord creëren.

Kleuren helpen ook goed om de leerstof in bepaalde hoofdstukken onder te verdelen of om een zekere structuur te creëren. Heb je een fotografisch geheugen? Dan zal een kleurstructuur in je leerstof zeker helpen.

studietips - tips voor het studeren - examens 2014

Schrijf het op en schreeuw het uit

Nu ja, uitschreeuwen. Je leerstof luidop lezen bij het studeren zorgt ervoor dat je het niet alleen ziet maar ook hoort. Daarnaast is ook wetenschappelijk bewezen dat je de leerstof beter onthoudt wanneer je deze uitschrijft dan wanneer je het typt. Een extra voordeel is dat je bij het opschrijven de leerstof al een eerste keer overzien hebt.

Een heldere geest dankzij een gezond lichaam

Voor de volgende tip hebben we het spreekwoord een beetje aangepast. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat amper een half uurtje sporten per dag al een positief resultaat heeft op de snelheid waarmee onze hersenen nieuwe informatie kunnen verwerken. Een half uurtje sporten is bovendien een mooie pauze en zelfs beloning tijdens het leren. Ten slotte zorgt dat half uurtje er ook voor dat je wat alerter bent en er terug tegen aan kunt.

De gevreesde black-out vermijden

Last but not least: een tip voor het moment van de waarheid. Iedereen heeft het wel eens een black-out meegemaakt. Het antwoord ligt op het puntje van je tong maar je kan er maar niet op komen. Verschrikkelijk!

Stress en spanningen liggen aan de basis van black-outs en met volgende tips kan je een black-out tijdens het examen vermijden/oplossen:

  • Haal enkele keren diep adem. Je hersenen hebben niet alleen voldoende zuurstof nodig om goed te werken. De zuurstof breekt ook de stresshormonen af
  • Tracht te ontspannen. Sla de vraag in kwestie even over en richt je op andere vragen zonder jezelf druk te maken dat je het antwoord niet zal vinden
  • Vermijd paniek. Door jezelf voor te houden dat je  het antwoord nooit zal vinden, vergroot je de stress en de kans op een volledige black-out
  • Praat jezelf dan ook wat extra moed in. Zeg bij jezelf “ik kom later terug op deze vraag, tegen dan zal ik het antwoord wel weten.” Bovendien is het soms zo dat wanneer je je gedachten op iets anders focust, het antwoord plots naar boven komt.

 Bron foto: Popsugar

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *