Haal de smaak van Parijs in huis met dit recept om echte macarons te maken

Geplaatst op door AVA

Zelf macarons maken - recept macarons de parisDe Franse keuken is wereldwijd geliefd omwille van z’n rijke smaakpaletten, grote variatie en een verfijnde afwerking. Het zijn ook die ingrediënten die gemengd werden met creativiteit en zo aan de basis lagen voor één van de meest bekende koekjes: de macarons!

Trek jullie keukenschort dus aan want vandaag maken we de echte Macarons de Paris met hun levendige kleuren en een overheerlijke vulling.

Macarons maken – een origineel alternatief voor cupcakes

Begrijp ons niet verkeerd: cupcakes blijven nog steeds een heerlijk toetje en vormen leuke mini-geschenkjes. Maar in 2014 is het tijd voor iets nieuws en richten we onze ogen op Frankrijk. Macarons komen oorspronkelijk van Frankrijk en de echte koekjes worden dan ook niet voor niets ‘Macarons de Paris’ genoemd. De gekleurde macarons – je hebt ze werkelijk in alle kleuren – maken het dan ook mogelijk de koekjes op een leuke manier te presenteren.

Recept Macarons de Paris – heerlijke macarons in 8 stappen

Bij het maken van macarons is het in eerste plaats zeer belangrijk de ingrediënten in de juiste hoeveelheid toe te voegen. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat de bovenzijde van het koekje mooi glad is. De eerste keer zullen je macarons er dan misschien niet uitzien als de echte Franse… als je dit recept volgt, zullen ze alleszins minstens even lekker zijn!

Ingrediënten voor een 40-tal macarons:

 • 6 eiwitten
 • snuifje zout
 • 400 gr poedersuiker
 • 250 gr fijngemalen amandelen (amandelpoeder)
 • kleurstof voor voeding
 1. Starten doe je door de eiwitten van de dooiers te scheiden. Een belangrijke tip volgens Piet Huysentruyt is om oude eiwitten te gebruiken die je een 2- tot 3-tal dagen op voorhand al van de dooiers gescheiden hebt. Hier kan je dus zelf mee experimenteren. Scheid de eiwitten dus van de dooiers en doe de eiwitten in een kom met een beetje zout. Klop vervolgens de eiwitten helemaal stijf.
 2. Zeef 400gr poedersuiker en 250gr amandelpoeder tot je echt een zeer fijn poeder bekomt. Voeg vervolgens een eetlepel poedersuiker toe aan het eiwit en blijf kloppen. Zeef de helft van de resterende poedersuiker erdoor en blijf mixen op de hoogste stand tot je een glanzend mengsel krijgt. Voeg nu de overschot van de poedersuiker toe en meng nog eens.
 3. Vervolgens moet je het amandelpoeder toevoegen. Gebruik een spatel om het amandelpoeder toe te voegen en roer het mengsel vervolgens goed tot een mooie pasta.
 4. Nu kan je, indien je dit wenst, een kleurtje toevoegen aan je mengsel. Eventueel kan je het mengsel over meerdere potjes verdelen om zo verschillende kleuren te maken.
 5. Idealiter maak je gebruik van een spuitzak om de mengsels in kleine cirkeltjes op bakpapier te spuiten. De grootte van je cirkeltjes is best hetzelfde als de grootte van een stuk van 1 of 2euro.
 6. Laat de macarons een kwartiertje rusten en verwarm intussen de oven voor op 150°C. Na een dik kwartier – en eens de oven op temperatuur is – plaats je de macarons 10 minuten in de oven. Nog een tip van Piet: steek een houten lepel tussen de deur zodat de damp kan ontsnappen en de macarons kunnen drogen. Wanneer de koekjes hard aanvoelen, zijn ze klaar.
 7. Haal de macarons uit de oven en laat ze afkoelen. Na het afkoelen kan je dan de vulling op een koekje smeren en er een tweede koekje op drukken.
 8. De vulling kies je zelf: crème au beurre, confituur (in alle smaken), platte kaas, speculoospasta, enzovoort.

Wees creatief en verras je familie en vrienden met heerlijke macarons met een originele vulling!

Een prachtige presentatie als kers op de taart!

Bij AVA vind je diverse schalen en taart- of cupcakes standaards waarop je uiteraard ook je macarons op een leuke manier kan presenteren. Perfect voor verjaardags- of kinderfeestjes maar ook leuk als decoratie in je keuken of op de eettafel.

 – foto’s standaarden & andere AVA producten

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *