Breng de poppen aan het dansen ! Zelf de leukste handpoppen maken

Geplaatst op door AVA

vingerpoppen en handpoppen maken met vilt - knutseltip monstersNieuw speelgoed kan handenvol geld kosten. Bovendien zijn het vaak nog de meest simpele dingen waar je zoon of dochter het meeste plezier aan beleeft. Vandaag tonen we je dan ook hoe je met een beperkt budget de leukste handpoppen kan maken.

Al die moderne toeters en bellen vervagen in het niets bij coole, schattige, blitse en unieke handpoppen waar je de gekste avonturen mee kan beleven. We nemen je dan ook graag mee in onze knutselwereld en tonen jou en je kids hoe je zelf handpoppen kan maken van vilt.

Knutseltips om je eigen vinger- of handpoppen te maken met vilt

Met vilt kan je heel wat leuke dingen waaronder dus ook vinger- of handpoppen maken. En dat gaat zo eenvoudig dat je dit knutselproject samen met je kinderen kan doen. Zo kan je de kinderen urenlang bezighouden met het knutselen en beleven ze achteraf heel wat speelplezier aan hun zelfgemaakte poppen, met of zonder poppenkast.

Hieronder tonen we je hoe je vingerpoppen maakt maar als je de afmetingen wat vergroot, kan je uiteraard ook makkelijk handpoppen maken. Laten we beginnen bij de benodigdheden:

  • Vilt in diverse kleuren (bedenk dat je per vingerpop een stuk van ongeveer 3x3cm nodig hebt)
  • Schaar
  • Kleurstiften
  • Lijmpistool of secondelijm
  • Eventueel nog wat versiering zoals kleine poppenoogjes, knoopjes, etc.

Bedenk vooraf welke figuren je zoal wilt maken en welke kleuren en vormen je daarvoor nodig hebt. De basisvorm van iedere vinger- of handpop zal (grotendeels) hetzelfde zijn, de verschillende figuren krijgen pas vorm bij de aankleding of decoratie van de poppen.

Om de basisvorm te maken, moet je een stuk van zo’n 3x3cm uitknippen. Wikkel het stukje vervolgens rond de vinger van je zoon of dochter om te kijken of het groot genoeg is en knip bij waar nodig. 

handpoppen en vingerpoppen maken - stap 1

 

Wil je een andere basisvorm? Teken je figuur dan uit op vilt, knip hem vervolgens uit en herhaal zodat je twee gelijkvormige stukken krijgt. Door aan de buitenrand wat lijm aan te brengen, kan je de twee stukken samenbrengen tot één vingerpopje. Als je handig bent met naald & draad, kan je de twee zijden ook aan elkaar naaien zodat je geen lijm meer nodig hebt.

Maak vervolgens aan de bovenzijde twee halve cirkels zodat je een M-figuur krijgt en breng (seconde)lijm aan één kant van de M-figuur aan en plooi dubbel zodat je een holte krijgt voor de vinger of het hand.

handpoppen en vingerpoppen maken - stap 2Tot slot moet je dan nog de verschillende ‘onderdelen’ uitknippen en vastlijmen op je basisvorm: ogen, handen en voeten, een mond of bek, een kostuum of kleedje, … Of zoals in ons voorbeeld: een eendenbek, de pootjes en de ogen:

handpoppen en vingerpoppen maken - afgewerkte vingerpop

Tip: met een gekartelde schaar kan je jouw vinger- of handpoppen een unieke look geven! De gekartelde schaar is bijvoorbeeld ook perfect voor dinosauruspoppen.

Ontdek in jouw dichtstbijzijnde AVA-winkel heel veel leuke decoratiematerialen die je kan gebruiken om je poppen mee te versieren !

Je mag uiteraard ook steeds foto’s delen van jullie zelfgemaakte vingerpoppen om ons en de andere lezers extra inspiratie te bezorgen!

Bron: Ziploc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *